Uwielbiam pieczonego kalafiora :) Przepis na pieczonego kalafiora w curry znajdziecie TUTAJ. Dziś w formie "steków" czyli pieczony w plastrach w marynacie z wędzonej papryki, miodu i masła orzechowego. Niebiańsko dobry, mocno aromatyczny i szybki w przygotowaniu. Może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do młodych ziemniaków, mizerii czy jajka sadzonego. Jeśli nie próbowaliście kalafiora w takim wydaniu, bardzo polecam spróbować. Całą robotę robi tutaj idealnie skomponowana marynata. Jest doskonała :)
Składniki:
1 średni, zbity kalafior
Marynata (na 3 steki):
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
Do podania:
płatki migdałów
czarny i jasny sezam
tarty cheddar
1 średni, zbity kalafior
Marynata (na 3 steki):
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
Do podania:
płatki migdałów
czarny i jasny sezam
tarty cheddar
Składniki marynaty połączyć. Kalafiora przeciąć na pół i pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Plastry kalafiora ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować marynatą za pomocą pędzelka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grilla i piec ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia steki przewrócić. Po wyjęciu piekarnika posypać sezamem, płatkami migdałów i cheddarem. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!
Rady: Do steków należy wybrać średniej wielkości, zbitego kalafiora, dzięki temu łatwiej będzie wykroić plastry, a kalafior się nie rozpadnie. Jeśli chcecie wykorzystać całego kalafiora i upiec pozostałe różyczki luzem, należy podwoić ilość marynaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)