Obłędna sałatka z pomidorami i burratą, świeżą bazylią i kremem balsamicznym. Prosto, pysznie i mega sycąco. Jak dla mnie idealny, letni posiłek. Kremowa burrata czyli włoski ser wytwarzany z mleka krowiego z charakterystycznym śmietankowym wnętrzem i obwódką z mozzarelli, nadaje tej sałatce niepowtarzalnego charakteru. Soczyste słodkie pomidory komponują się wyśmienicie z kremem balsamicznym i chrupiącą cebulą :) Całość tworzy naprawdę udany mariaż ;)
Składniki (na 2 porcje):
2 burraty (o wadze 125 g każda)
2 burraty (o wadze 125 g każda)
70 g mixu sałat z roszponką
1 średni pomidor bawole serce
1 średni pomidor żółty
1 duży pomidor malinowy
1 średnia czerwona cebula
kilka listków bazylii
2 łyżki kremu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 średni pomidor bawole serce
1 średni pomidor żółty
1 duży pomidor malinowy
1 średnia czerwona cebula
kilka listków bazylii
2 łyżki kremu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki przyprawy do bruschetty
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Na talerzu ułożyć mix sałat. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na sałacie, dodać pokrojoną na krążki cebulę i listki bazylii. Burretę odsączyć z zalewy ułożyć na sałatce, polać kremem balsamicznym, skropić oliwą i doprawić przyprawą do bruschetty, solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Bardzo smakowicie się prezentuje. I kolorowo :-0
OdpowiedzUsuńJest przepyszna :) Polecam :)
Usuń