Pyszny sernik kokosowy z musem truskawkowym i chrupiącymi kawałkami kokosa :) Idealny na letni deser, prosty i szybki w przygotowaniu :) W sezonie truskawkowym nie może go zabraknąć :)
Składniki (na tortownicę 21 cm):
80 g biszkoptów (u mnie ladyfingers)
80 g biszkoptów (u mnie ladyfingers)
Sernik:
500 g gęstego twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
200 ml mleka kokosowego
4 czubate łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Mus truskawkowy:
400 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
150 ml gorącej wody
Dodatkowo do dekoracji:
30 g suszonego kokosa w kawałkach
świeże truskawki
świeże listki mięty
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Ser zmiksować z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem. Wystudzoną żelatynę wlewać do sera cienką strużką, cały czas miksując. Sernik przełożyć na biszkopty i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuścić w wodzie, lekko wystudzić. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zblendować na mus. Dodać galaretkę i wymieszać. Przelać na stężałą warstwę sernikową. Wstawić do lodówki co całkowitego stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować kawałkami kokosa, truskawkami i świeżą miętą. Smacznego!
Rady: Mleko kokosowe należy dobrze wstrząsnąć w puszce przed otwarciem, bo ma tendencję do rozwarstwiania się. Jeśli w serniku pojawiłyby się grudki z mleka koksowego można do zmiksowania całości użyć blendera ręcznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)