piątek, 17 czerwca 2022

Kokosowy sernik na zimno z musem truskawkowym

Pyszny sernik kokosowy z musem truskawkowym i chrupiącymi kawałkami kokosa :) Idealny na letni deser, prosty i szybki w przygotowaniu :) W sezonie truskawkowym nie może go zabraknąć :) 

Składniki (na tortownicę 21 cm): 
80 g biszkoptów (u mnie ladyfingers) 
Sernik: 
500 g gęstego twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 
200 ml mleka kokosowego 
4 czubate łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżki żelatyny 
1/4 szklanki gorącej wody 
Mus truskawkowy: 
400 g truskawek 
1 galaretka truskawkowa 
150 ml gorącej wody 
Dodatkowo do dekoracji: 
30 g suszonego kokosa w kawałkach 
świeże truskawki 
świeże listki mięty 





Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Ser zmiksować z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem. Wystudzoną żelatynę wlewać do sera cienką strużką, cały czas miksując. Sernik przełożyć na biszkopty i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuścić w wodzie, lekko wystudzić. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zblendować na mus. Dodać galaretkę i wymieszać. Przelać na stężałą warstwę sernikową. Wstawić do lodówki co całkowitego stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować kawałkami kokosa, truskawkami i świeżą miętą. Smacznego! 

Rady: Mleko kokosowe należy dobrze wstrząsnąć w puszce przed otwarciem, bo ma tendencję do rozwarstwiania się. Jeśli w serniku pojawiłyby się grudki z mleka koksowego można do zmiksowania całości użyć blendera ręcznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...