czwartek, 23 czerwca 2022

Deser straciatella z frużeliną czereśniową

Połączenie gorzkiej czekolady z czereśniami (czy też wiśniami) to zawsze strzał w 10 :) Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt smakowy jest wybitny :) Koniecznie spróbujcie :) 


Składniki (na 3 porcje): 
100 g czekoladowych ciastek owsianych 
Frużelina: 
400 g czereśni 
1/3 szklanki wody 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru 
Krem: 
250 g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru 
50 g gorzkiej czekolady 




Czereśnie wydrylować i przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż czereśnie puszczą sok, lekko zmiękną i odparuje połowa płynu. Dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Krótko podgotować i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę. Ciastka zblendować na piasek. Przesypać na dno szklanek, dodać krem i frużelinę. Udekorować świeżymi czereśniami, czekoladą i miętą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!  

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...