poniedziałek, 17 stycznia 2022

Sernik zebra i kilka sprawdzonych porad

*wpis sponsorowany 

Karnawał w pełni :) Oprócz tradycyjnych wytrawnych przekąsek, które przygotowujemy na imprezowy stół, nie może zabraknąć także słodkości, które nie tylko smakują, ale i cieszą oko. Ten sernik, wzorowany na znanym od lat cieście zebra, to strzał w dziesiątkę, kiedy chcemy zachwycić gości czymś efektownym - a zarazem tradycyjnym. To ciacho na tyle uniwersalne, że sprawdzi się nie tylko w okresie karnawału, ale także na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach, na świątecznym stole czy jako słodki dodatek do weekendowej kawy. Przygotowanie go nie wymaga dużo czasu, ani wymyślnych składników. Inspiracją na ten sernik był przepis, który znalazłam na portalu Przepisy.pl, nieznacznie go zmodyfikowałam według własnych preferencji, zastępując część mąki kakao, śmietanę 18% kremówką i dodając lekki twist w postaci dekoracji malinami i czekoladą, które w tym przepisie świetnie komponują się ze smakiem sernika. Źródłowy przepis na to pyszne ciasto znajdziecie tutaj: https://www.przepisy.pl/przepis/sernik-zebra. Na portalu znajdziecie także całe mnóstwo inspiracji na świetne dania obiadowe, sałatki, przekąski, śniadania i kolacje oraz prawdziwą skarbnicę porad kulinarnych. Koniecznie zerknijcie i zainspirujcie się niebanalnymi przepisami na wyśmienite dania wytrawne i desery :D 

Składniki (na tortownicę o średnicy 23-24 cm): 
Ciasto (spód): 
150 g mąki pszennej 
20 g gorzkiego kakao
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
100 g masła 
1 jajko
Masa serowa: 
1 kg sera twarogowego 
3 łyżki budyniu śmietankowego 
170 g cukru 
4 jajka 
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao 
Dodatkowo: 
100 g malin 
20 g gorzkiej czekolady 64%
20 g białej czekolady 





Spód: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim dno tortownicy, ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i upiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód wystudzić. 
Masa serowa: Jajka, cukier, twaróg, śmietanę i budyń zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i zmiksować lub wymieszać dokładnie szpatułką. Dno tortownicy zabezpieczyć szczelnie folią aluminiową.  Na sam środek wystudzonego spodu wylewać naprzemiennie po 2 łyżki masy serowej jasnej oraz ciemnej. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. W międzyczasie, aby masa serowa ładnie się rozlewała lekko potrząsać tortownicą. Tortownicę ustawić na blaszce, umieścić na niej także 2 kokilki z wodą lub nalać do blaszki gorącej wody. Blaszkę z sernikiem wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 70 minut. Czas pieczenia (jeśli to konieczne) wydłużyć do 90 minut. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami i posiekaną czekoladą gorzką i białą. Smacznego! 


Rady: Wszystkie składniki masy serowej (twaróg, jajka, śmietana) powinny być w temperaturze pokojowej. Czas pieczenia sernika należy dopasować do piekarnika. Sernik jest gotowy, kiedy środek ciasta jest sprężysty, a boki ciasta lekko odstają od formy. 
Niezawodnym patentem na idealnie równy, nieopadający i nie pękający sernik są składniki w temperaturze pokojowej, krótki czas miksowania masy serowej, aby dodatkowo jej nie napowietrzać, dłuższy czas pieczenia w niższej temperaturze (maksymalnie 160 stopni) oraz pieczenie w tzw. kąpieli wodnej. Stosując się do tych zasad, upieczecie sernik idealny - nie tylko pod względem smaku, ale także wyglądu ;) 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...