Składniki:
2 kg czerwonej papryki
Zalewa:
1 l wody
200 g cukru
40 g soli
200 ml octu 10%
Dodatkowo (na każdy słoik):
1 ząbek czosnku
1 gałązka kopru
3 ziarna czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka oleju
Papryki umyć, osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na osiem części wzdłuż. Do czystych, wyparzonych słoików układać czosnek, koper, ziele, liść i pieprz oraz cząstki papryk. Składniki zalewy zagotować. Zalewę lekko przestudzić. Zalewą zalać słoiki i dodać po łyżce oleju. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)