niedziela, 3 października 2021

Papryki konserwowe

Ten przepis jest ze mną od lat. Niezwodny. Takie papryki konserwowe robiła moja Mama :) Idealny dodatek do kanapek, sałatek, surówek czy jako samodzielna przekąska. Według mnie najsmaczniejsze są papryki czerwone, ale oczywiście możecie użyć różnokolorowych lub tych, które najbardziej lubicie ;) 


Składniki: 
2 kg czerwonej papryki 
Zalewa: 
1 l wody 
200 g cukru
40 g soli 
200 ml octu 10%
Dodatkowo (na każdy słoik):
1 ząbek czosnku 
1 gałązka kopru
3 ziarna czarnego pieprzu 
3 ziarna ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
1 łyżka oleju





Papryki umyć, osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na osiem części wzdłuż. Do czystych, wyparzonych słoików układać czosnek, koper, ziele, liść i pieprz oraz cząstki papryk. Składniki zalewy zagotować. Zalewę lekko przestudzić. Zalewą zalać słoiki i dodać po łyżce oleju. Zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...