poniedziałek, 20 września 2021

Dżem z winogron

Małe, pyszne, słodkie ogrodowe winogrona świetnie nadają się na dżem :) To jeden z pomysłów na ich wykorzystanie. Dżem z winogron jest lekko cierpki, a swym smakiem przypomina dżem z czarnej porzeczki. Taki dżem to nie tylko świetny dodatek do kanapek czy naleśników, ale także idealnie sprawdzi się w takich wypiekach jak np. ciasto pleśniak ;) 


Składniki:
3 kg ogrodowych ciemnych winogron 
450 g cukru (mniej lub więcej w zależności od owoców)
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny




Kiście obrać z owoców. Owoce przebrać, umyć i lekko osuszyć. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Lekko rozgnieść tłuczkiem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż odparuje większość wody. Owoce przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. Ponownie zagotować, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Gorący dżem przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam. Pytanie mam takie. Jak przeciśnie się owoce przez sito to będzie sok, wiec jak on zgęstnieje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeciskając owoce przez sito pozbywamy się tylko skórek i pestek, a nie miąższu, który w połączeniu z cukrem pięknie się zagęści ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...