Małe, pyszne, słodkie ogrodowe winogrona świetnie nadają się na dżem :) To jeden z pomysłów na ich wykorzystanie. Dżem z winogron jest lekko cierpki, a swym smakiem przypomina dżem z czarnej porzeczki. Taki dżem to nie tylko świetny dodatek do kanapek czy naleśników, ale także idealnie sprawdzi się w takich wypiekach jak np. ciasto pleśniak ;)
Składniki:
3 kg ogrodowych ciemnych winogron
450 g cukru (mniej lub więcej w zależności od owoców)
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
3 kg ogrodowych ciemnych winogron
450 g cukru (mniej lub więcej w zależności od owoców)
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
Witam. Pytanie mam takie. Jak przeciśnie się owoce przez sito to będzie sok, wiec jak on zgęstnieje ?
OdpowiedzUsuńPrzeciskając owoce przez sito pozbywamy się tylko skórek i pestek, a nie miąższu, który w połączeniu z cukrem pięknie się zagęści ;)
Usuń