Bosko kolorowa, niezwykle pożywna i przepyszna sałatka z szynką szwarcwaldzką, winogronami i orzechami to prawdziwa bomba witamin. Idealna na kolację, posiłek do pracy czy lekki, letni obiad. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów :) Skusicie się? ;)
Składniki (na 2 porcje):
100 g mixu sałat z rukolą
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
30 g orzechów włoskich
1 mały kiść zielonych winogron
10 paprykowych pomidorków koktajlowych
1/2 średniej czerwonej cebuli
50 g sera pleśniowego blue
Dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka wody
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Mix sałat ułożyć na talerzu, dodać pokrojoną na krążki cebulę, pokrojone na połówki pomidorki i winogrona, pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dodać porwaną na kawałki szynkę oraz orzechy. Składniki dressingu połączyć (najlepiej w słoiczku) do uzyskania gęstej emulsji. Sałatkę polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Rady: Dressing nie powinien być za słony, ponieważ szynka jest mocno słona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)