niedziela, 8 sierpnia 2021

Risotto z szafranem, pomidorami i szpinakiem

Pyszne, kremowe, aromatyczne i bardzo syte risotto z szafranem, pomidorkami i szpinakiem to świetna propozycja na obiad lub kolacje we dwoje ;) Bajecznie słoneczne, dzięki dodatkowi szafranu :) Jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej. Jego przygotowanie wymaga czasu, mieszania i "dopieszczania", ale warto ;) Spróbujcie koniecznie :) 

Składniki (na 2 porcje): 
150 g ryżu do risotta (np. arborio)
800 ml bulionu 
40 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
2 szczypty szafranu
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku 
3 łyżki masła 
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 15 żółtych pomidorków koktajlowych
50 g szpinaku baby 
1/3 szklanki startego parmezanu (lub grana padano) 



Oliwę i 2 łyżki masła rozpuścić na patelni. Dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć do zeszklenia. Wsypać ryż i podsmażyć, aż zrobi się szklisty. Dodać posiekany czosnek i wlać wino. Gotować na bardzo małym gazie, do czasu, aż płyn odparuje. Do gorącego bulionu dodać szafran. Do ryżu wlewać po chochelce bulionu i mieszać do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Tak postępować, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie miękki i kleisty. Do risotta dodać pokrojone pomidorki, szpinak, parmezan i pozostałą łyżkę masła. Wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać startym parmezanem. Smacznego! 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...