Pyszne, kremowe, aromatyczne i bardzo syte risotto z szafranem, pomidorkami i szpinakiem to świetna propozycja na obiad lub kolacje we dwoje ;) Bajecznie słoneczne, dzięki dodatkowi szafranu :) Jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej. Jego przygotowanie wymaga czasu, mieszania i "dopieszczania", ale warto ;) Spróbujcie koniecznie :)
Składniki (na 2 porcje):
150 g ryżu do risotta (np. arborio)
150 g ryżu do risotta (np. arborio)
800 ml bulionu
40 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
2 szczypty szafranu
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 15 żółtych pomidorków koktajlowych
50 g szpinaku baby
1/3 szklanki startego parmezanu (lub grana padano)
Oliwę i 2 łyżki masła rozpuścić na patelni. Dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć do zeszklenia. Wsypać ryż i podsmażyć, aż zrobi się szklisty. Dodać posiekany czosnek i wlać wino. Gotować na bardzo małym gazie, do czasu, aż płyn odparuje. Do gorącego bulionu dodać szafran. Do ryżu wlewać po chochelce bulionu i mieszać do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Tak postępować, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie miękki i kleisty. Do risotta dodać pokrojone pomidorki, szpinak, parmezan i pozostałą łyżkę masła. Wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać startym parmezanem. Smacznego!
O! Przepis idealny dla mnie, uwielbiam risotto z szafranem.
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję, wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń