środa, 4 sierpnia 2021

Malinowa panna cotta

Włoski klasyk :) Panna cotta w wolnym tłumaczeniu to nic innego jak gotowana śmietana :) Deser, który w swojej prostocie, w każdym wydaniu zachwyca smakiem. Dziś w wersji z malinami i lekko kwaskowym sosem z przetartych malin, który świetnie równoważy smak słodkiej i kremowej panna cotty. Będzie pysznie :) Zapewniam ;D 

Składniki (na 4 porcje): 
300 ml śmietany 30%
100 ml mleka 3,2 %
200 g malin 
4 pełne łyżki cukru 
3 łyżeczki żelatyny 
Dodatkowo: 
100 g malin (do podania) 




Maliny zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Śmietanę i mleko przelać do rondla, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką do czasu, aż cukier się rozpuści, a śmietana zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Niewielką ilość śmietany wlać do malin i zahartować. Mus z malin przelać do śmietany i wymieszać. Śmietanę przelać do foremek (np. silikonowych do muffinek), mniejszych pojemniczków na desery lub małych szklanych słoiczków. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito. Panna cottę wyłożyć na talerz, polać sosem i udekorować świeżymi malinami. Smacznego! 

Rady: Aby deser łatwiej było wyjąć na talerzyki, foremki należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. 


3 komentarze:

  1. Ile wychodzi takich z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podane w składnikach - 4 sztuki, chociaż wszystko zależy w jakich foremkach/szklankach zrobimy :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...