Ekspresowe i banalnie proste w przygotowaniu ciasto na bazie kaszy manny z malinami i galaretką :) Jeden z moich smaków dzieciństwa ;) Nie wiem, w której grupie dzieci byliście...Tych, co przepadali za grysikiem, czy wręcz przeciwnie :D Ja zdecydowanie w tej pierwszej ;) Grysik zajadałam chętnie i często - koniecznie tak gęsty, że łyżeczka stała ;D To ciacho może nie jest przeznaczone na szczególne okazje, ale do weekendowej kawki będzie w sam raz :D
Składniki:
Spód:
100 g czekoladowych herbatników
Ciasto:
1 litr mleka 3,2%
200 g masła
200 g cukru
1 szklanka (250 ml) kaszy manny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
400 g malin
2 galaretki malinowe
Spód:
100 g czekoladowych herbatników
Ciasto:
1 litr mleka 3,2%
200 g masła
200 g cukru
1 szklanka (250 ml) kaszy manny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
400 g malin
2 galaretki malinowe
Mleko wlać do garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Dodać ekstrakt z wanilii. Wsypywać stopniowo kaszę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotować mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Formę (lub naczynie żaroodporne) o wymiarach 30 cm x 22 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki przelać gorącą masę i wyrównać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Na wierzch ułożyć maliny. 2 galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Kiedy masa będzie letnia i lekko stężeje ostrożnie wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!
Świetny deserek <3!
OdpowiedzUsuń2 galaretki w 600ml wody nie będzie zbyt rzadka po stężeniu??
OdpowiedzUsuń1 galaretka wg przepisu na opakowaniu jest na 500 ml wody, w przypadku 2 daję jedynie 600 ml, zamiast 1 litra ;) Po zastygnięciu będzie więc bardziej zbita, jak widać na zdjęciach :)
Usuń