wtorek, 13 lipca 2021

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i pietruszkowym pesto

Uwielbiam takie lekkie, a zarazem pożywne sałatki :) Latem, kiedy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni taka sałatka z powodzeniem zastąpi obiad ;) Jako miłośniczka ryb i jeszcze większa miłośniczka jajek powiem jedno - ta sałatka to moja druga ulubiona po tej z łososiem (Klik) :D Jeśli chcecie zabrać ją ze sobą np. do pracy pesto przełóżcie do słoiczka i polejcie nim sałatkę tuż przed podaniem ;) 


Składniki (na 2 porcje):

10 liści sałaty lodowej 

3 jajka ugotowane na półtwardo 

1 puszka tuńczyka w sosie własnym 

15 pomidorków paprykowych 

4 łyżki czarnych oliwek

2 ogórki gruntowe

Dodatkowo: 

2 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

Pesto: 

1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek 

1/2 pęczka natki pietruszki

4 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

sól (do smaku)

pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku) 

1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie) 


Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Składniki pesto z połową porcji uprażonych ziaren utrzeć w moździerzu lub zblendować niezbyt drobno. Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na talerzu, dodać pokrojone jajka, pomidorki, ogórki obrane i pokrojone w paski, odsądzonego tuńczyka, oliwki oraz pozostałą część uprażonych ziaren. Przed podaniem sałatkę polać pesto. 

Rady: Jeśli pesto jest za gęsto można dodać więcej oleju/oliwy lub w lżejszej wersji wody ;) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...