Uwielbiam takie lekkie, a zarazem pożywne sałatki :) Latem, kiedy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni taka sałatka z powodzeniem zastąpi obiad ;) Jako miłośniczka ryb i jeszcze większa miłośniczka jajek powiem jedno - ta sałatka to moja druga ulubiona po tej z łososiem (Klik) :D Jeśli chcecie zabrać ją ze sobą np. do pracy pesto przełóżcie do słoiczka i polejcie nim sałatkę tuż przed podaniem ;)
Składniki (na 2 porcje):
10 liści sałaty lodowej
3 jajka ugotowane na półtwardo
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
15 pomidorków paprykowych
4 łyżki czarnych oliwek
2 ogórki gruntowe
Dodatkowo:
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
Pesto:
1/3 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Składniki pesto z połową porcji uprażonych ziaren utrzeć w moździerzu lub zblendować niezbyt drobno. Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na talerzu, dodać pokrojone jajka, pomidorki, ogórki obrane i pokrojone w paski, odsądzonego tuńczyka, oliwki oraz pozostałą część uprażonych ziaren. Przed podaniem sałatkę polać pesto.
Rady: Jeśli pesto jest za gęsto można dodać więcej oleju/oliwy lub w lżejszej wersji wody ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)