sobota, 17 lipca 2021

Jagodowy eton mess

Jeden z najprostszych deserów jakie znam :) Jedyny "bałagan", który toleruję :P Dziś w wersji z jagodami, bo sezon na te leśne owoce w pełni :) Deser wygląda bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ma jeszcze jedną zaletę - jest niezwykle delikatny, a zarazem sycący ;) Do przygotowania w zaledwie 10 minut. 

Składniki (na dwie porcje):
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru
100 g leśnych jagód 
2 łyżki cukru pudru 
18 małych bez 



Jagody zasypać cukrem i rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie. Schłodzoną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru i ekstraktem z wanilii na sztywno. 1/2 śmietany wymieszać niedbale z 1/2 jagód. Na dno szklanek wsypać pokruszone bezy. Dodać rozgniecione jagody, jagody ze śmietaną oraz samą śmietanę. Warstwy układać aż do wyczerpania składników. Udekorować borówkami lub jagodami. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...