Jeden z najprostszych deserów jakie znam :) Jedyny "bałagan", który toleruję :P Dziś w wersji z jagodami, bo sezon na te leśne owoce w pełni :) Deser wygląda bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ma jeszcze jedną zaletę - jest niezwykle delikatny, a zarazem sycący ;) Do przygotowania w zaledwie 10 minut.
Składniki (na dwie porcje):
200 ml śmietany 30%
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru pudru
100 g leśnych jagód
2 łyżki cukru pudru
18 małych bez
Jagody zasypać cukrem i rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie. Schłodzoną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru i ekstraktem z wanilii na sztywno. 1/2 śmietany wymieszać niedbale z 1/2 jagód. Na dno szklanek wsypać pokruszone bezy. Dodać rozgniecione jagody, jagody ze śmietaną oraz samą śmietanę. Warstwy układać aż do wyczerpania składników. Udekorować borówkami lub jagodami. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wygląda ekstra!
OdpowiedzUsuńO tak wygląda bardzo apetycznie i dziękuję za przepis. Na pewno z niego skorzystam🥰
OdpowiedzUsuń