niedziela, 18 lipca 2021

Jagodowo-nektarynkowy jogurtowiec na zimno

Taki jogurtowiec mi się zamarzył :) Idealny jako letni deser, mocno owocowy i nie za słodki :) Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest (jak sami widzicie) całkiem fajny :) 


Składniki (na tortownicę 21 cm) :

Spód: 

150 g czekoladowych herbatników
70 g stopionego masła 
Warstwa jagodowa: 
200 g świeżych jagód 
4 pełne łyżki cukru pudru 
250 ml śmietany 30%
200 g naturalnego, gęstego jogurtu
1 1/2 łyżki żelatyny 
1/3 szklanki gorącej wody 
Warstwa nektarynkowa:
4 średnie nektarynki (lub ok. 400 ml pulpy) 
4 pełne łyżki cukru pudru 
250 ml śmietany 30%
200 g naturalnego, gęstego jogurtu
1 1/2 łyżki żelatyny 
1/3 szklanki gorącej wody 
Dodatkowo (do dekoracji): 
nektarynki
borówki lub jagody 






Herbatniki zmiksować na piasek w malakserze, dodać stopione masło, krótko zmiksować do powstania "mokrego piasku". Wysypać na dno tortownicy, wyrównać i lekko ubić np. łyżką. Wstawić do lodówki.
Każdą porcję żelatyny rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i przestudzić.
Nektarynki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Zblendować na pulpę. dodać cukier puder, śmietanę, jogurt i zmiksować. Jagody zblendować. Dodać cukier, śmietanę, jogurt i zmiksować krótko. Do każdej z warstw miksując dodawać cienką strużką porcję żelatyny. Warstwy wylewać na środek tortownicy naprzemiennie - raz jagodową, raz nektarynową - aż do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 

Rady: Warstwy najlepiej robić w dwóch dzbankach - dzięki temu łatwiej będzie je nalewać. Aby warstwy ładnie się utworzyły należy nalewać jeszcze płynne lub lekko tężejące porcje, kiedy żelatyna zacznie tężeć nie uzyska się takiego efektu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...