piątek, 20 marca 2020

Potrawka z ryżem, kurczakiem i cukinią

Dziś podrzucam Wam przepis na szybkie, jednogarnkowe, pożywne i bardzo pyszne danie z ryżem, piersią kurczaka i warzywami, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut. W tym daniu fajne jest to, że możecie wykorzystać składniki, które akurat macie pod ręką :) Świetnie smakuje tuż po przygotowaniu, jak i po odgrzaniu w dniu następnym :) 


Składniki: 
200 g (2 torebki) ryżu basmati
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała cebula
1 mała cukinia
1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku
1/2 puszki czerwonej fasoli z puszki 
200 g mrożonej lub świeżej żółtej fasoli szparagowej 
2 łyżki oleju 
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili 
1 łyżka masła 
posiekana natka pietruszki (do posypania)  



Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, curry, papryką oraz chili. Krótko podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz fasolkę szparagową. Wsypać ryż. Zalać wodą, w takiej ilości, aby zakryła składniki. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodać groszek, fasolę oraz łyżkę masła. Przemieszać i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Wyłączyć gaz, potrawkę przemieszać i zostawić pod przykryciem na kilka minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Rewelacja Olu. Gdzie można kupić ten ryż? Nabrałam ochoty na takie danie. Dużo zdrówka życzę

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...