piątek, 3 stycznia 2020

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem

Pyszna, lekka, a zarazem pożywna sałatka z wędzonej na gorąco makreli z jajkiem, ogórkiem oraz słodko-kwaśnym dressingiem to świetna propozycja na kolację, posiłek do pracy czy przekąskę w ciągu dnia. Skusicie się? ;) 


Składniki:
60 g roszponki
100 g wędzonego na gorąco fileta z makreli 
2 jajka na twardo 
2 średnie ogórki konserwowe
1 mała cebula
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki 
2 łyżki pestek dyni
Dressing: 
4 łyżki oleju 
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy miodowej 
1/2 łyżeczki miodu 
1/2 łyżki soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 



Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, pozostawić do wystygnięcia. Roszponkę ułożyć na talerzu dodać pokrojone na ósemki jajka, kawałki makreli, pokrojone ogórki, cebulę w piórkach oraz fasolę z puszki. Całość posypać pestkami dyni. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem na chwilę przed podaniem. Całość wymieszać. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...