sobota, 19 października 2019

Tiramisu

Ten włoski klasyk zna chyba każdy :) To mój absolutny hit wśród deserów :) Boski, rozpływający się w ustach krem z sera mascarpone w połączeniu z biszkoptami nasączonymi mocnym naparem kawowym z dodatkiem migdałowego likieru gwarantują niesamowite doznania smakowe. Choć przepis na ten deser pojawił się już dobrych kilka late temu na blogu, dzisiaj podaję Wam wersję w nowej odsłonie - tiramisu w pucharkach w nieco ulepszonej wersji ;) Deser ten możecie również przygotować w formie lub blaszce, jednak ze względu na konsystencję lepiej sprawdzi się serwowany właśnie w pucharkach lub szklankach. 


Składniki (na ok. 6 pucharków):
200 g (1 opakowanie) podłużnych biszkoptów (ladyfingers)
250 ml mocnego naparu kawy
60 ml likieru Amaretto
Krem: 
500 g sera mascarpone
3 duże wiejskie jajka 
4 łyżki miałkiego (drobnego) cukru 
Dodatkowo:
gorzkie kakao (do oprószenia)



Napar z kawy przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i dodać likier. Jajka sparzyć gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 3 łyżkami cukru na bardzo sztywną, jasną masę. Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao i dodać porcję masy serowej. Ponownie ułożyć nasączone biszkopty, posypać kakao i dodać masę serową. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Wierzch powinna stanowić masa serowa. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...