Składniki:
4 duże kanie (same kapelusze)
3 średnie, wiejskie jajka
1 łyżka mleka 3,2%
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
bułka tarta (do panierowania)
masło klarowane (do smażenia)
Kapelusze kani dokładnie oczyścić za pomocą pędzelka. Jeśli są duże można podzielić je na pół. W misce roztrzepać jajka z mlekiem oraz przyprawami. Kanie obtaczać w jajku, następnie w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym. Podawać z pieczywem. Smacznego!
pysznie ;)
OdpowiedzUsuńJadłabym, oj jadłabym.
OdpowiedzUsuńFantastyczne! U nas niestety rzadko bywają bo nie ma kto nazbierać :(
OdpowiedzUsuńZobaczyłam zdjęcia i umieram z głodu... a jesienią nie mogłam patrzeć na butelkę z olejem, tyle tego nasmażyłam. W następnym sezonie spróbuję na klarowanym maśle!
OdpowiedzUsuń