Ta zapiekanka smakował obłędnie i z pewnością niebawem znów zawita na naszym stole :) Koniecznie wypróbujcie :)
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
400 g bobu
200 g pieczarek
1 duża cebula
250 g chudej wędliny np. z indyka
2 łyżki oleju
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
sól (do smaku)
pieprz biały (do smaku)
świeżo starta gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g startego sera cheddar
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pilnując by się nie rozgotowały. Wystudzić. Bób ugotować i obrać. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie złocista, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowani wody i zeszklenia. Szynkę pokroić na większą kostkę.
Beszamel: W rondlu rozpuścić masło dodać mąką i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką) zrobić zasmażkę. Dolać mleko i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż sos zrobi się gęsty. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Ułożyć pokrojone na 1 cm plastry ziemniaki, zeszklone pieczarki z cebulą, szynkę, oraz bób. Polać porcją sosu, posypać startym serem i posiekaną natką. Składniki układać kolejno warstwami, aż do ich wyczerpania. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać natką i serem. Zapiekankę piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 35-45 minut, do czasu, aż wierzch ładnie się zarumieni. Smacznego!
Rady: Do zapiekanki możecie wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki oraz ugotowany wcześniej bób.
Zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień.
Wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Była przepyszna :)
UsuńZakochałam się w tej zapiekance :-)
OdpowiedzUsuńJa też ;) A szczególnie w jej smaku <3
Usuń