środa, 12 lipca 2017

Ogórki małosolne

Idealny dodatek do drugiego dania, niezastąpione w pysznej, letniej zupie ogórkowej czy też na kanapce z domowym pasztetem lub smalcem. Ogórki małosolne nie wymagają dużego nakładu pracy, a w każdej odsłonie smakują wybornie. W tym roku z pewnością będę robić je na bieżąco, bo znikają w ekspresowym tempie :) A Wy jak robicie swoje małosolne? :) 



1 kg ogórków gruntowych
3 gałązki kopru
5 dużych ząbków czosnku
6 kulek ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 kilkucentymetrowy kawałek chrzanu
Zalewa:
1 litr (najlepiej) przefiltrowanej wody
1 czubata łyżka soli




Ogórki dokładnie wymyć, osuszyć i ściąć końcówki (ogórki można także ponacinać na krzyż, aby lepiej przeszły aromatem przypraw). Na dnie dużego, wymytego i wyparzonego słoika ułożyć pocięty na kawałki koper, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu. Na przyprawach ułożyć ciasno ogórki, aż do samego wierzchu słoja. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól. Zalewę wystudzić i zalać nią ogórki. Słoik przykryć talerzykiem, aby ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie. Pozostawić na 2-4 dni (lub dłużej) jeśli wolicie bardziej ukiszone małosolne. Smacznego!

2 komentarze:

  1. A czy można dosypać mieszankę gotową ze sklepu zamiast przypraw ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko warto przed zakupem przeczytać skład takiej przyprawy ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...