Składniki (na ok. 6 bułek):
Ciasto:
300 g mąki pszennej
4 łyżki otrębów orkiszowych
15 g świeżych drożdży
1 duże jajko
130 ml ciepłego mleka
40 g margaryny Optima Omega 3
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
150 g świeżego szpinaku (baby)
1 łyżka naturalnego jogurtu
2 łyżki ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g startego sera np. gouda
50 g startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
50 g szynki prosciutto
6 jajek przepiórczych
Szpinak zblendować z jogurtem, startym serem, oliwą i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mąkę przesiać, połączyć z solą i otrębami. W mleku rozpuścić drożdże z cukrem, pozostawić do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, margarynę oraz rozkłócone jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych porcji. Każdą uformować w kulkę i lekko rozwałkować. Na środku zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki oprószonego mąką. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. We wgłębienia nałożyć porwaną na kawałki szynkę i 1-2 łyżki szpinaku, w środku szpinakowego farszu zrobić dołek i wbić jajko. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, do lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)