Składniki (na 3 porcje):
3 szklanki (ok. 100 g) płatków #Lubella kakao i miód
50 g masła
2 łyżeczki miodu
Warstwa jogurtowo-truskawkowa:
200 g gęstego jogurtu naturalnego
200 g truskawek
4 łyżki miodu
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Warstwa truskawkowa:
100 g truskawek
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka gorącej wody
Płatki rozdrobnić w robocie lub w woreczku foliowym za pomocą tłuczka. Przesypać do miski, dodać miód i roztopione masło. Wymieszać. Pierścienie ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Do pierścieni wsypać po 2 łyżki płatków. Docisnąć do dna za pomocą dołączonego do zestawu elementu. Warstwa jogurtowo-truskawkowa: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki zmiksować z miodem, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dolać cienką strużką do jogurtu z truskawkami, cały czas miksując. Na płatki wylać jogurt z truskawkami, włożyć na chwilę do lodówki, do lekkiego stężenia.
Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki zmiksować z miodem i rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną. Przelać do pierścieni.
Na wierzch wysypać pozostałą część płatków i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Smacznego!
Rady: Śniadaniowe jogurtowce można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu zaoszczędzicie czas potrzebny na przygotowanie rano śniadania.
Jeśli nie macie metalowych obręczy (pierścieni) możecie zrobić je z kawałka cienkiej pleksi, owiniętej folią aluminiową papierowej rolki o średnicy ok. 8 cm i wysokości 6 cm lub kilkukrotnie zwiniętej w obręcz folii aluminiowej.
mniamm, jak pięknie podane
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję, i baaaardzo smaczne :)
Usuń