sobota, 24 czerwca 2017

Ciasto owsiane z cieciorką i kremem czekoladowym z awokado

Najlepsze przepisy na ciasta powstają z reguły w wyniku eksperymentu :) Tak było i w tym przypadku, kiedy pomysł na nietypowy wypiek, pełen zdrowych dodatków nagle zrodził się w mojej głowie. W mojej kuchni nie może zabraknąć płatków owsianych, ziaren czy miodu, pod ręką mam także zawsze warzywa w puszkach. Zainspirowana konkursem na przepis z użyciem warzyw Bonduelle, postanowiłam stworzyć ciacho, trochę inne niż wszystkie. Choć połączenie składników może wydawać się nietypowe, zapewniam Was, że smakuje obłędnie. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina pieczoną owsiankę i batonika musli w jednym, nieziemsko pyszny, zdrowy krem czekoladowy na bazie awokado i banana idealnie podkreśla całość. Przyjemnie chrupiące orzeszki nadają wypiekowi wyrazistości. Jednym słowem...ciasto idealne, które możecie zajadać zarówno na śniadanie jak i na deser :) Koniecznie spróbujcie :) 


Składniki:
Ciasto:
250 g płatków owsianych górskich
1 puszka (425 ml) Cieciorki "Ugotowane na parze" Bonduelle
3 duże jajka
7 łyżek brązowego cukru
2 łyżki otrębów orkiszowych
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych 
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka nasion chia
4 łyżek płynnego oleju kokosowego 
Krem:
1/2 awokado
1 duży banan
3 łyżki kremowego masła orzechowego
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki płynnego miodu
Dodatkowo (do dekoracji):
orzechy włoskie i laskowe (kilka sztuk)
wiórki kokosowe (1 łyżeczka)
jagody goji (2 łyżeczki)



Ciasto: Cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać i zmiksować z jednym jajkiem za pomocą blendera na gładkie pure. Płatki owsiane zmielić na mąkę, dodać proszek, otręby, wiórki, rodzynki, siemię lniane i nasiona chia. Wymieszać. W misce ubić pozostałe dwa jajka z cukrem brązowym, dodać pure z cieciorki i zmiksować do połączenia się składników. Do jajek z cieciorką dodać suche składniki, olej kokosowy i połączyć całość mikserem lub łyżką. Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto wystudzić. 
Krem: Składniki kremu zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Schłodzić w lodówce. 
Ciasto posmarować kremem i udekorować orzechami, wiórkami i jagodami goji. Smacznego! 

Czy wiesz, że...Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...