czwartek, 11 maja 2017

Ziemniaki Hasselback

To potrawa wywodząca się z kuchni szwedzkiej. Prosty i pyszny dodatek do drugiego dania, ale także świetna przekąska serwowana całkowicie bez dodatków. Ziemniaki Hasselback to po prostu ziemniaki ponacinane w taki sposób, by skórka po upieczeniu była chrupiąca, a wnętrze pozostało przyjemnie kremowe i miękkie. Aromatyczne zioła, prawdziwe masło oraz szczypta soli nadają pospolitym ziemniakom naprawdę niezwykłego smaku. Koniecznie spróbujcie :)



Składniki:
10 młodych średnich ziemniaków (równej wielkości) 
4 łyżki oleju np. rzepakowego
sól gruboziarnista (do smaku)
1 łyżka masła 
1 łyżeczka suszonego rozmarynu 





Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać) i osuszyć na ścierce. Każdego ziemniaka ponacinać ostrym nożem na cienkie (ok. 2 mm) plasterki, uważając by nie przeciąć ziemniaka do końca. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Posypać solą i rozmarynem. Piec w 200 stopniach (u mnie termoobieg + funkcja grill) przez ok. 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zarumienione. Wyjąć na talerz i na każdego ziemniaka dać 2-3 wiórki schłodzonego masła. Smacznego! 

Rady: Aby łatwiej było ponacinać ziemniaki nie przecinając ich, można każdego położyć na łyżce i kroić nożem na plastry. 
Na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaki można wyjąć, posmarować olejem i posypać bułką tartą. 
Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zbytnio się zarumieniają można przykryć je folią aluminiową. 
Ziemniaki można także faszerować plastrami boczku lub szynką, a po upieczeniu posypać startym parmezanem. 


2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...