Składniki:
10 młodych średnich ziemniaków (równej wielkości)
4 łyżki oleju np. rzepakowego
sól gruboziarnista (do smaku)
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać) i osuszyć na ścierce. Każdego ziemniaka ponacinać ostrym nożem na cienkie (ok. 2 mm) plasterki, uważając by nie przeciąć ziemniaka do końca. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Posypać solą i rozmarynem. Piec w 200 stopniach (u mnie termoobieg + funkcja grill) przez ok. 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zarumienione. Wyjąć na talerz i na każdego ziemniaka dać 2-3 wiórki schłodzonego masła. Smacznego!
Rady: Aby łatwiej było ponacinać ziemniaki nie przecinając ich, można każdego położyć na łyżce i kroić nożem na plastry.
Na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaki można wyjąć, posmarować olejem i posypać bułką tartą.
Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zbytnio się zarumieniają można przykryć je folią aluminiową.
Ziemniaki można także faszerować plastrami boczku lub szynką, a po upieczeniu posypać startym parmezanem.
Pychotka!
OdpowiedzUsuńPieknie i zachecajaco wygladają -:)
OdpowiedzUsuń