piątek, 26 maja 2017

Fit! Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

Jeśli przejadły Wam się sklepowe wędliny lub po prostu lubicie domowe, pieczone mięsa na kanapki, koniecznie spróbujcie dietetycznej, bardzo aromatycznej, soczystej i kruchej zarazem pieczonej piersi z kurczaka w takim wydaniu. To nie tylko świetna alternatywa dla sklepowych produktów, ale także idealny dodatek do drugiego dania, sałatek do pracy czy choćby smacznej, kolacji na szybko np. domowej tortilli (przepis na placki znajdziecie TUTAJ). Będąc na diecie, wiele razy spotykałam się z opinią, że pierś to najmniej lubiana część kurczaka, która po obróbce termicznej staje się przesuszona i niesmaczna. Nic bardziej mylnego. Jeśli mięso odpowiednio wcześniej zamarynujemy i nie przeciągniemy czasu pieczenia/parowania/grillowana, pierś będzie idealna - soczysta, krucha i bardzo aromatyczna ;) 


Składniki:
1 podwójna, duża pierś z kurczaka (ok. 700 g)
Marynata:
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki curry (opcjonalnie)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano 
2 łyżeczki sosu sojowego 



Mięso umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia. Składniki marynaty wymieszać i polać nią pierś. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Na godzinę przed planowanym czasem pieczenia mięso wyjąć z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół). Piec przez ok. 25 minut. Po upieczeniu mięso pozostawić na ok. 15 minut, przed rozkrojeniem, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Serwować na ciepło lub na zimno. Smacznego! 

Rady: Mięso można także upiec w rękawie do pieczenia, a 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć wierzch, aby mięso się zarumieniło. 
Podczas wyciągania mięsa nie należy używać ostrych przedmiotów (widelca, szpikulca), aby zapobiec nakłuwaniu mięsa i wypływaniu soku. Najlepiej do tego celu użyć łopatki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...