czwartek, 20 kwietnia 2017

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

Uwielbiam wszelkie pasty kanapkowe i smarowidła do pieczywa. Ostatnio coraz chętniej eksperymentuję w tym temacie sięgając po warzywne składniki. Standardem stało się już u mnie masełko z awokado, które mogłabym jeść codziennie :) Pasta z fasoli i suszonych pomidorów to świetne rozwiązanie, kiedy lodówka świeci pustkami, a trzeba przygotować coś na śniadanie :) Przygotowanie jej zajmie nie więcej niż 5 minut, a smak z pewnością Was zaskoczy. Do pasty można dodać swoje ulubione przyprawy, jednak warto sięgnąć po te bardziej wyraziste - czosnek, chili, pieprz czy ostrą paprykę. Pasta z fasoli świetnie sprawdzi się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale także jako dip do świeżych warzyw, wystarczy, że dodacie trochę więcej zalewy z puszki lub oleju :) Zajadajcie na zdrowie! 


Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli 
5 suszonych pomidorów w zalewie
1 łyżka oleju z zalewy z suszonych pomidorów
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/8 łyżeczki ostrej papryki lub szczypta chili 
pieprz czarny (opcjonalnie - do smaku)
sól (do smaku) 


Fasolę odsączyć zachowując trochę zalewy. Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dolać trochę zalewy lub oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Schłodzić w lodówce. Smacznego! 

Rady: Pasta najlepiej smakuje kiedy składniki się przegryzą. Warto więc przygotować ją dzień wcześniej, przed planowanym podaniem. 
Do pasty można również użyć suszonych pomidorów (nie w zalewie). Należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 minut, odsączyć i dodać do fasoli, dodając jednocześnie 2 łyżki ulubionego oleju (np. rzepakowego) lub oliwy. 
Pasta z fasoli świetnie komponuje się z prażonym słonecznikiem, można więc posypać nim kanapki, lub dodać 1-2 łyżki bezpośrednio do pasty. 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam suszone pomidory1 Chyba muszę to wypróbować, akurat mam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również kocham pasty! Hummus czy inne pasty warzywne to u mnie codzienność. Ta brzmi świetnie, bo kocham suszone pomidory :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...