piątek, 28 kwietnia 2017

Omlet Caprese

Jajka mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam klasyczną jajecznicę, jajka na miękko i te w koszulkach. Nie odmówię jajka na twardo czy sadzonego, podanego z młodymi ziemniaczkami i kapustą. Jednak omlety, to to co uwielbiam szczególnie ;) Mogłabym jeść je codziennie i nie czułabym monotonii. Jako miłośniczka jajek oraz kolorowych sałatek postanowiłam przygotować śniadanie idealne - omlet caprese - czyli omlet nadziany znaną i lubianą włoską sałatką z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Klasyka na najpyszniejszym wydaniu, a jednocześnie pomysł na smaczne i nieco urozmaicone śniadanie na ciepło :) 


Składniki: 
Omlet:
3 jajka 
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki soli 
1 łyżka klarowanego masła
Caprese:
1 dojrzały pomidor (u mnie malinowy) 
1 kula mozzarelli
listki bazylii
2 łyżeczki dobrej oliwy z oliwek




Jajka rozkłócić w misce z mlekiem i solą. Masło rozpuścić na patelni. Na dobrze rozgrzane masło wlać masę jajeczną i nakryć pokrywką. Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia. Omlet przełożyć na drugą stronę pomagając sobie talerzem lub dwoma łopatkami, chwilę podsmażyć. Przełożyć na wygrzany talerz. Na połówkę omleta położyć pokrojone na plastry mozzarellę, pomidora i listki bazylii. Polać oliwą i złożyć na pół. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...