środa, 20 kwietnia 2016

Sałatka z komosą ryżową, kurczakiem i rodzynkami

Kolorowe sałatki to świetny pomysł na lekki posiłek. Dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, dodają energii, a dzięki zawartości błonnika, sycą na długie godziny. Pożywna sałatka z komosą, piersią kurczaka i słodkim akcentem w postaci rodzynek, to świetny pomysł na posiłek do pracy czy szkoły. Zajadajcie na zdrowie :) 



Składniki (na 2 porcje):

100 g rukoli 
2/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
10 pomidorków koktajlowych
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka ziaren słonecznika 
1 pojedyncza pierś z kurczaka
sól (do smaku)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego 
Dressing:
3 łyżki oleju sezamowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)


Pierś pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawi solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na łyżce oleju. Wystudzić.
Rukolę ułożyć na talerzu, dodać ugotowaną, przestudzoną komosę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pierś z kurczaka, pokrojony w plasterki seler naciowy i rodzynki. Posypać podprażonymi na suche patelni pestkami dyni i słonecznika. Składniki dressingu połączyć. Dressingiem polać sałatkę. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie!
    Zapraszam do mnie po przepis na sałatki w wersji "light" :)
    http://wcichejkuchni.blogspot.com/2016/01/dietetyczny-gyros.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...