środa, 3 lutego 2016

Fit! Zapiekanka z kaszą jaglaną z jabłkami

Coś zdrowego i pysznego zarazem? Zapewniam Was, że jest całe mnóstwo takich pysznych dań. Jednym z nich jest bez wątpienia ta zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek. Wzorowana na jednym ze smaków dzieciństwa - ryżu zapiekanym z jabłkami (przepis znajdziecie tutaj). Kasza jaglana jest nieocenionym źródłem witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych czy śniadań. Serwowana zarówno na słodko jak i  wytrawnie. W każdym wydaniu pyszna. Ta pachnąca cynamonem zapiekanka serwowana na ciepło i podana z kleksem jogurtu naturalnego smakuje bajecznie. Koniecznie sprawcie sobie taką ucztę w najbliższym czasie ;)


Składniki:
200 g suchej kaszy jaglanej
250 ml wody
300 ml mleka 0,5%
szczypta soli
3 łyżki cukru brązowego (lub ksylitolu)
1/2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
5 średnich jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki gęstego jogurtu
Do podania:
jogurt naturalny (ilość według uznania)

 
 

Kaszę przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i przepłukać zimną wodą. W rondlu zagotować mleko z wodą oraz szczyptą soli. Kiedy mleko z wodą będą gorące dodać kaszę i masło. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas,  do chwili, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodać cukier (lub ksylitol) wymieszać i przykryć pokrywką. Odstawić na ok. 10 minut. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plasterki. Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym odrobiną masła) układać naprzemiennie warstwę kaszy i jabłek. Wierzchnią warstwę kaszy posmarować jogurtem naturalnym i ułożyć plasterki jabłek. Zapiekać w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż jabłka z wierzchu się zarumienią. Zapiekankę podawać gorącą z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kochana, nic tylko robić :) Tym bardziej, że robi się ją w mig :)

      Usuń
  2. Od kilku dni chodzi za mną ochota na właśnie taką kombinację jaglanki i jabłek - dziękuję za przepis, nie będę musiała w weekend przeszukiwać internetu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana górą! Jeszcze nigdy jej nie zapiekałam ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania kaszy w tej wersji :)

      Usuń
  4. Nie spodziewałem się, że z kaszy jaglanej można zrobić coś tak apetycznego! Połączenie słodkiego i zdrowego to idealne połączenie. Można dać również inne owoce na wierzch na przykład w sezonie mogą być truskawki ewentualnie brzoskwinie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) Zgadza się, ta zapiekanka to połączenie idealne. Ja widzę już wersję z leśnymi owocami lub z gruszkami ;)

      Usuń
  5. W przekroju prezentuje się niczym tort :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda uroczo jak torcik! To niczym przepis na fit szarlotkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasza jaglana górą! Jeszcze nigdy jej nie zapiekałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...