wtorek, 2 lutego 2016

Aromatyczna pieczona szynka

Prosta marynata, kawałek dobrej jakości mięsa i mamy prawdziwą ucztę. Taka pieczeń idealnie sprawdzi się nie tylko na drugie danie, ale także na kanapki, jako alternatywa dla sklepowych wędlin. Aromatyczne i soczyste mięso idealnie smakuje podane z ziemniakami puree i ulubioną surówką. Na kanapce świetnie sprawdzi się z dodatkiem chrupiącego ogórka kiszonego i domowego ketchupu. A Ty jak ją podasz? ;)


Składniki:
1 kg szynki wieprzowej bez kości
Marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 1/2 łyżki suszonego majeranku
3/4 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1/2 łyżki granulowanego czosnku
3/4 łyżeczki soli


Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do naczynia/miski z pokrywką. Składniki marynaty połączyć. Gotową marynatą dokładnie natrzeć mięso, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Mięso przed pieczeniem wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godziną. Po upieczeniu mięso przełożyć na talerz i pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Podawać gorące lub w wersji na zimno jako wędlina na kanapki. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. To zdecydowanie moje smaki, choć znając siebie, pewnie dodałabym szczyptę jakiejś ostrej przyprawy. Właśnie takie wędliny lubię – chude, domowe z apetyczna skórką. Genialne do obiadu, na zimną płytę i do kanapek. Proste w wykonaniu i dużo zdrowsze od wędlin sklepowych, no i można pochwalić się przed gośćmi : ) Szynka często wychodzi zbyt sucha, ale sądząc po zdjęciach, ta jest akurat taka jak trzeba, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie :)
    Piekarnik ustawiamy na opcję góra-dół+termoobieg czy sam termoobieg?
    Czy myśli Pani, że na opcji góra-dół też się upiecze?
    Zawsze wydawało mi się, że termoobieg wysusza, stąd moje pytania :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli używa się funkcji termoobiegu, należy zmniejszyć temp. o ok. 25 stopni. Można piec na samej grzałce dolnej, a przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i ustawić na góra dół, aby mięso ładnie się przyrumieniło.

      Usuń
  3. Dzięki za przepis, jeszcze nie robiłam, ale spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięsko zapeklowane wczoraj....Zaraz wstawie do piekarnika...Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...