niedziela, 15 listopada 2015

Pełnoziarnista pizza na cienkim cieście z tuńczykiem i rukolą

Dziś propozycja na pizzę w zdrowszej wersji. Na cienkim, pełnoziarnistym cieście, z dodatkiem pysznych składników. Sycąca, więc dla zaspokojenia głodu wystarczy niewielka porcja. Jeśli macie ochotę na pizzę, polecam zrobić ją samodzielnie. Dziś ze świecą szukać dobrych pizzerii, które serwują ten włoski specjał przygotowany z naprawdę dobrej jakości składników. Fakt, smak domowego wypieku różni się od pizzy wypiekanej w piecu, ale przynajmniej dokładnie wiecie, co kryje w sobie każdy kęs :)




Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm):
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
110 ml ciepłej wody 
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
4 łyżki domowego ketchupu (przepis tutaj)
250 g mozzarelli light
2 duże pieczarki
1 mała czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
4 łyżki czarnych oliwek
2 garście rukoli
1 łyżeczka suszonego oregano


Z ciepłej wody, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać ze solą. Dodać podrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie, w robocie, lub automacie do wypieku chleba). Wierzch ciasta posmarować oliwą. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować na bardzo cienki okrąg. Przenieś na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Posmarować domowym ketchupem. Mozzarellę pokroić na plastry, ułożyć na cieście, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki, oliwki i odsączone kawałki tuńczyka. Wierzch pizzy posypać oregano. Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 15 minut, do czasu aż brzegi się zarumienią a ser rozpuści. Pizzę przed podaniem posypać liśćmi rukoli. Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Przypadkiem trafiłem na Twojego Bloga.
    Tak przynajmniej myślałem.
    Ale teraz wiem, że to mój głód mnie tu skierował, a raczej myślenie o jedzeniu.
    Pizza, pizza!
    Chcę jej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest masa stron o gotowaniu, ale ... Pani strona jest wyjątkowa i bardzo bliska mojemu sercu. Cieszę się, że tutaj trafiłam. Jestem wiernym fanem Pani przepisów. Strona wspaniała <3 ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciszę, że często zagląda Pani na mojego bloga :) Życzę smacznych i udanych eksperymentów w kuchni :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...