Składniki (na 2 porcje):
1 pojedyncza, dużo pierś z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
szczypta ostrej papryki
sól (opcjonalnie - do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Warzywa:
1/2 brokuła
250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
1/2 małej cukinii
sól (do smaku)
1 łyżka ziaren słonecznika
Pierś przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso, lekko natrzeć i odstawić na ok. 10 minut. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać. Mięso grillować na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
Cukinię pokroić w grube półplasterki. Brokuła podzielić na różyczki, fasolę (jeśli używamy świeżą) podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa gotować w parowarze przez około 15 minut, na półtwardo. Przed końcem gotowania lekko posolić. Warzywa posypać słonecznikiem i podawać z grillowaną piersią. Smacznego!
pyszne :)
OdpowiedzUsuń:) Nie zaprzeczę :)
UsuńPięknie ugrillowane mięsko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!
OdpowiedzUsuńPyrtunia.blogspot.com