2 puszki tuńczyka w całości w puszcze (w sosie własnym)
1/2 średniego pora
1 puszka kukurydzy
5 jajek ugotowanych na twardo
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
100 g żółtego sera
5 łyżek pikantnego majonezu
1 łyżeczka kremu z gorczycy z miodem
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
Pora pokroić na plasterki i drobno posiekać. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Majonez wymieszać z kremem z gorczycy, doprawić solą i pieprzem. W przeźroczystej misce układać warstwami ser żółty, majonez, por, jajka, ogórki, kukurydzę i tuńczyka. Posypać serem żółtym i posmarować cienką warstwą majonezu. Warstwy układać w misce, aż do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posmarować majonezem i posypać pokrojonym porem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Też lubię takie sałatki z tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuńznam tą sałatkę w wersji bez jajek, bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńo jak pięknie wygląda :) Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWarstwowe sałatki są świetne, najlepiej się prezentują i każdy łączy składniki jak chce ;) Może weźmiesz udział w mojej akcji pieczarkowej?
OdpowiedzUsuń