niedziela, 26 kwietnia 2015

Spaghetti z pesto z jarmużu

Makaron z domowym pesto...Nie znam chyba lepszego i szybszego sposobu na ekspresowy obiad. Jako miłośniczka domowego pesto i wariacji na jego temat powiem jedno - to był przepyszny obiad. Pesto (w każdym wydaniu) mogłabym jeść nie tylko jako dodatek do makaronu, ale także jako smarowanie do pieczywa. To z jarmużu idealnie smakuje również na kanapkach. Prostota w najpyszniejszym wydaniu. 


Składniki:
Pesto:
150 g jarmużu (oczyszczonego, bez twardych łodyg)
70 g łuskanego słonecznika
2 łyżki ziaren sezamu
5 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)
1 duży ząbek czosnku
70 ml oleju rzepakowego
2 łyżki wody
2 szczypty soli 
pieprz czarny świeżo zmielony
Dodatkowo:
300 g makaronu spaghetti

Słonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni. Czosnek drobno posiekać. Jarmuż przełożyć do wysokiego naczynia, dodać słonecznik z sezamem, czosnek, ser, olej i wodę. Składniki rozdrobnić za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron połączyć z sosem. Porcje makaronu z pesto posypać startym serem grana padano lub parmezanem. Podać od razu po przygotowaniu. 

Rady: Pesto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do kilku dni. Aby zachowało ładny kolor wierzch pesto należy polać cienką warstwą oleju, aby odciąć dopływ powietrza i zapobiec ciemnieniu sosu. 

3 komentarze:

  1. Nie miałam jeszcze okazji próbować takiego spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie! muszę spróbować koniecznie pesto z jarmużu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli uda mi sie kupić jarmuż to jutro będę miala super obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...