piątek, 6 marca 2015

Risotto z pieczarkami

Uwielbiam takie proste i pyszne dania. Kremowe risotto z pieczarkami to idealna propozycja na pożywny obiad na szybko. Możecie podawać je solo lub z dodatkami, np. grillowaną piersią kurczaka. 


Składniki:
300 g ryżu arborio
300 g pieczarek
1 średnia cebula
1/3 szklanki startego sera grana padano (lub parmezanu)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-1 1/2 litr gorącego domowego bulionu warzywnego
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)


Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu i zarumienienia się pieczarek. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć krótko do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, pieczarki oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Dziwne że z pieczarkami bo do risotto wolę szlachetniejsze grzyby ale..spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam na obiad. Wyszło bardzo smacznie. Polecam tym bardziej, że danie nie jest czasochłonne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...