czwartek, 19 marca 2015

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Rzadko zdarza się, bym miała na coś tak wielką ochotę, jak wczoraj, kiedy naszła mnie chęć na domową drożdżówkę :) Już sam zapach, który unosił się w domu podczas pieczenia, skutecznie poprawił mi nastrój. A samo zajadanie jeszcze ciepłej drożdżówki ze świeżym masłem i kubkiem mleka całkowicie mnie uszczęśliwiło. Jest pewien rodzaj jedzenia, które fantastycznie poprawia nastrój i przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa. Jednym z takich smaków jest dla mnie właśnie ciasto drożdżowe. Najlepszą drożdżówkę piekła mama mojej koleżanki. Wysoką, puszystą...z chrupiącą kruszonką. Do dziś pamiętam ten smak. I wiecie co? Udało mi się go odtworzyć! Drożdżówka wyszła przepyszna. Dodam, że zbytnio się przy niej nie napracowałam, bo jak zawsze pomógł mi mój niezawodny automat do chleb :) 


Składniki:
Ciasto:
4 szklanki* mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 szklanka* ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 duże jajka
100 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
100 g stopionego masła
Kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru
75 g masła
szczypta soli

*szklanka 250 ml


Mąkę wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 5 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm). 
Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka. Smacznego! 

Rady: Ciasto można także przygotować w automacie do wypieku chleba. 
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tuż po upieczeniu z dodatkiem masła i kubkiem mleka. 
Na wierzch ciasta można dodać ulubione owoce i posypać je przygotowaną kruszonką.  


16 komentarzy:

  1. wygląda smacznie, ciasta na drożdżach nie wychodzą mi nigdy idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ciasto z dziecinstwa.Zawsze wyjadalam najpierw kruszonke :) i do tego bylo duzo masla :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto. Jest tradycyjne ale pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna jest ! I mnie chce się drożdżowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lecę, kiedyś tak go nie wielbiłam, teraz.....tzn od kilku lat, nawet potrafię się z nim zmierzyć:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie puchata, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialnie wygląda, zawsze z tego przepisu wychodzi tak piękne ciasto? :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy jak przygotowujesz to ciasto w automacie do wypieku chleba to też przygotowujesz najpierw rozczyn, czy po prostu wsypujesz tam od razu wszystkie składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie użyte są świeże drożdże, więc należy zrobić rozczyn i już podrośnięty dodać do reszty składników. Gdzie w przepisie występują drożdże instant łączy się je z całością od razu.

      Usuń
    2. Ciasto wyszło PRZEPYSZNE ! Fantastyczny przepis ;) ja dodałam jeszcze śliwki na wierzch, bo uwielbiam to połączenie. Mój piekarnik ma też ten mankament, ze wśród mnogości swych opcji nie ma takiej, gdzie można włączyć tylko dolną grzałkę, ale upiekło się i na dolnej i górnej włączonej, dałam je tylko nie na środkową półkę, a trochę niżej.Swoją drogą, dlaczego sugerujesz pieczenie tylko na dolnej grzałce? Lepiej wyrasta?

      wskazówka dla leniwych: wrzuciłam do automatu do pieczenia chleba wszystkie składniki, jak leci, bez rozrabiania rozczynu - ciasto wyrosło i smakowało wyśmienicie.

      Usuń
    3. No niestety, niektóre piekarniki mają tylko funkcje grzałki góra- dół. Ja piekę na dolnej wszystkie ciasta, które powinny dobrze wyrosnąć m.in. drożdżowe. Cieszę się, że wypiek smakował. Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Od dzisiaj to mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe.
    Orgazm dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...