Składniki:
Omlet:
3 duże jajka
1 łyżka mleka
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
szczypta kurkumy
1 łyżeczka masła (do smażenia)
Dodatkowo:
3 plastry wędzonej szynki
5 pomidorów koktajlowych
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżki startego ser grana padano lub parmezanu
W misce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem oraz przyprawami. Na patelni (u mnie 18 cm średnicy), rozpuścić masło. Zwiększyć gaz i wlać masę jajeczną. Kiedy omleta zacznie się ścinać, podważać jego brzegi i obracając patelnią wlewać pod spód nieściętą masę jajeczną. Pod koniec smażenia omlet posypać serem i przykryć patelnię. Wyłączyć gaz. Szynkę pokroić na plasterki, pomidory koktajlowe na ćwiartki. Na jedną połówkę omleta dodać szynkę i pomidory, obficie posypać szczypiorkiem. Omleta złożyć na pół. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej na wygrzanym wcześniej talerzu. Smacznego!
Bardzo fajne zdjęcia, az chce się ten omlet od razu zjeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie ! Mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu fantastycznie!
OdpowiedzUsuńPyszności, zjadłabym z chęcią takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPyszne i sycące śniadanie :)
OdpowiedzUsuń