Uwielbiam szybkie w przygotowaniu ciasta. Wiele takich przepisów znajdziecie na blogu, bo z reguły jest tak, że niezbędne składniki do ich przygotowania mam zawsze pod ręką. Pomarańczowe ciasto zrobiłam na bazie przepisu na ciasto cytrynowe, które uwielbiam. Ciacho jest bardzo aromatyczne, miękkie i delikatne, idealne do popołudniowej kawy :) Polecam!
Składniki:
150 g miękkiego masła 82%
200 g cukru
4 duże jajka
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
40 g gęstego jogurtu naturalnego
Mąkę z proszkiem przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysto, stopniowo dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Kiedy jajka z masłem się połączą dodać skórkę startą z pomarańczy oraz naprzemiennie mąkę i sok z pomarańczy. Pod koniec miksowania dodać jogurt i połączyć z całością. Ciasto przelać do formy (u mnie keksówka 30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne. :) O wiele bardziej mi smakuje niż cytrynowe. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńoch, jak ja lubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jogurtu można dać kefir? Czy ciasto bardzo się zmieni?
OdpowiedzUsuńNa kefirze tego ciasta nie robiłam, ale myślę, że można spróbować.
UsuńEhh zjadłabym teraz kawałek, albo dwa :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie ekspresowe ciasta, super :)
OdpowiedzUsuńa czy można zastąpić masło olejem rzepakowym?
OdpowiedzUsuńPewni można, ale ciasto nie będzie już takie samo. Inna będzie także kolejność łączenia składników. Najpierw jajka + cukier, potem resztę składników, naprzemiennie płynne i mąka. Oleju należy użyć ok. 180 ml.
UsuńPychotka :) Polecam . Ja zredukowałam ilość cukru do 150 g, wyszła pyszna, nie za słodka. Z pewnością przepis do powtórzenia :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne , bede tu czesciej zagladac i experymentowac z roznych przepisow bo widze ze dobrenkie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń