poniedziałek, 15 grudnia 2014

Piernik ekspresowy

Lubię ciasta puszyste, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście, nie pogardzę świątecznym piernikiem dojrzewającym, ale sama zawsze zapominam go nastawić o czasie. Dlatego też, tuż przed świętami ratuję się szybkim przepisem na piernik w kilka chwil. Uwielbiam go, jest puszysty, wilgotny, a jego zapach natychmiast przywołuje w domu radość i świąteczny nastrój. W takich chwilach jedyne co ma się ochotę zrobić to zasiąść z dobrą książką, kubkiem ciepłego mleka i pajdą gorącego piernika ociekającego czekoladową polewą. Palce lizać! ;) 


Składniki:
Ciasto:
2 szklanki* mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki oleju 
1 szklanka mleka
1/2 szklanki powideł śliwkowych 
Dodatkowo na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka
2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 
kandyzowana skórka pomarańczowa

*szklanka 250 ml 




Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka.  Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

8 komentarzy:

  1. fajny szybki przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi ślinka cieknie! uwielbiam takie szybkie pierniki, nigdy nie mam nerwów do staropolskiego;p

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm, wygląda na mokry w środku, takie najbardziej lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy faktycznie jest wilgotny w środku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to ten z pierników, który jest puszysty i nie suchy w środku.

      Usuń
  5. I jeszcze jedno, ile dni wczesniej go upiec, aby był dobry na Wigilie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec go w Wigilię, nie wymaga on leżakowania, a według mnie najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły.

      Usuń
  6. uwielbiam takie pierniki ;)
    Pozdrawiam

    Dopiero zaczynam więc zapraszam garnkowefanaberie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...