Składniki (na ok. 30 ciastek):
300 g mąki pszennej
180 g masła 82%
120 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Mąkę z solą i cukrem pudrem przesiać, dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem. Zrobić kopczyk i dołek. W środek wlać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki. Stolnicę i wałek posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wycinać ciastka i układać w niewielkiej odległości na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 10-14 minut do zarumienienia. Ciasta wystudzić na kratce. Smacznego!
Rady: Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, trzeba szybko zagnieść je ręcznie lub w robicie.
Aby ciasto było kruche musi być dobrze schłodzone. Na kruchość ciastek wpływa nie tylko odpowiedni czas schłodzenia, ale także temperatura w pomieszczeniu, dlatego od razu po ułożeniu ciastek na blachę należy włożyć je do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Ciastka po upieczeniu należy od razu zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę, nagrzana blacha może dodatkowo zbyt mocno zarumienić spód ciastek.
Witam, super :)
OdpowiedzUsuńSama robisz zdjęcia? Bo wyglądają b. profesjonalnie
Pozdrawiam
Tak, prowadzeniem bloga zajmuję się sama. Dzięki za miłe słowa, choć do profesjonalisty dużo mi brakuje ;)
UsuńNajlepsze:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są piękne, równe, żółciutkie normalnie ślinka leci.
OdpowiedzUsuńNa wchodząca przez szeroko otwarte wciąż okna jesień, takie maślane przysmaki są jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńCudne kształty! Porywam :)
OdpowiedzUsuńTeż mam te foremki. Poproszę wiewiórkę, mniam:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne ciastka, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMmm, ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTeż mam takie foremki :)
Wyglądają przepysznie - na pewno genialnie smakują do espresso! :)
OdpowiedzUsuńDziś przepis znaleziony, ciastka upieczone, są pyszne, kruche superasne:P
OdpowiedzUsuń