środa, 20 sierpnia 2014

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Jedne z moich ulubionych. Sekret tych pierogów tkwi w dobrze przyprawionym, pikantnym farszu i idealnym, delikatnym cieście. Fajnym akcentem jest okrasa w postaci zarumienionej, chrupiącej cebulki, koniecznie z dodatkiem szczypty cukru. Domowe pierogi nie mają sobie równych. Polecam!



Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
2 żółtka 
1 1/2 łyżki stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
2 torebki (200g) kaszy gryczanej
250 g twarogu półtłustego 
1 duża cebula
2 łyżki oleju 
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo:
2 cebule 
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta cukru  




Farsz: Twaróg rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kaszę ugotować na sypko, przestudzić i dodać do sera. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do kaszy i sera. Farsz doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.
Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty.  Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić drobno posiekane cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą. Smacznego! 

Rady: Farsz powinien być dobrze doprawiony. 
Pierogi można też okrasić zarumienionym wędzonym boczkiem. 

13 komentarzy:

  1. Co prawda czosnku i pieprzu nie mogę-więc doprawiony farsz nie będzie do końca. Jednak i tak mam zamiar spróbować takiego smaku pierogów.

    Dziękuję za przepis.

    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz można doprawić sporą ilością ulubionych ziół - będzie co prawda nie ostro, ale aromatycznie.

      Usuń
    2. Dziękuję za podanie propozycji zamiennika :).
      Na pewno kiedyś zrobię, uwielbiam pierogi.

      Dorota

      Usuń
  2. Na pierogi nie trzeba mnie namawiać! Pożrę wszystkie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa jak smakują bo z takim farszem jeszcze nigdy nie jadłam pierogów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesteś miłośniczką kasz, będą Ci smakować.

      Usuń
  4. Robię podobnie farsz, ale bez czosnku. Bardzo je lubię, ponieważ jestem fanką kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek nadaje im wyrazistości - fajnie komponuje się z całością.

      Usuń
  5. pierogi mogłabym jeść codziennie, to moja ulubiona potrawa, z kaszą jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, przepysznie wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam!Ja robię bardzo podobne.Do farszu zamiast majeranku dodaję saszetkę miętowej herbaty lub zielone listki mięty.Pychotka! Krystyna

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...