środa, 27 sierpnia 2014

Kremowa jajecznica z kurkami i trochę wspomnień...

Jedno z moich pierwszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa to właśnie jajecznica. Prawdziwa, na jajach tyle co zebranych z kurnika. Na prawdziwym maśle. Solona. Dziadek przygotowywał ją w czarodziejskim rondelku - starym, nadgryzionym przez czas. Ten smak pozostanie ze mną już na zawsze. Częścią rodzinnej tradycji była też niedzielna jajecznica serwowana przez tatę. Długo czekało się na jej podanie - przygotowywana była na wolnym ogniu - mieszana powoli, odpowiednio przyprawiana...dopieszczana. W pamięci zapadła mi również niesamowicie kremowa jajecznica, przygotowana przez moją babcię - na parze. Tak na parze! Babcia stawiała na dużym garnku z gotującą się wodą mały talerzyk, na który wbijała jajko - długo mieszała - na koniec dodawała łyżeczkę masła. Do dziś uwielbiam jajka w każdej postaci - mogłabym jeść je na okrągło. Wczoraj zostałam obdarowana sporą ilością świeżych grzybów. Wśród nich były też złociste kurki. Jajecznica z kurkami to jak dla mnie połączenie idealne. Kremowa i delikatna - prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom nawet tak prostą rzecz jaką jest pospolita jajecznica można zepsuć. Dziś zdradzę Wam przepis na (według mnie) idealną, rozpływającą się w ustach jajecznicę. A jak Wy przygotowujecie swoją ulubioną jajecznicę?


Składniki:
3 duże wiejskie jajka
100 g kurek
1 łyżka posiekanej cebuli
1/2 łyżki masła + 1 łyżeczka
1 łyżka śmietanki 30%
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo (do podania):
świeży tymianek lub szczypiorek 


Na patelni rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulę, podsmażyć chwilę do zeszklenia. Oczyszczone kurki pokroić na połówki (mniejsze pozostawić w całości), dodać do cebuli i smażyć na dużym ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. W misce rozkłócić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na patelnię, podgrzewać (do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia) na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła i wymieszać. Jajecznicę od razu przełożyć na talerz. Podawać posypaną szczypiorem lub tymiankiem. Smacznego! 

Rady: 
Jajecznica będzie idealnie kremowa, jeśli dodamy do niej odrobinę śmietanki 30% lub pełnotłustego mleka. 
Aby jajecznica była delikatna i wilgotna należy smażyć ją na bardzo małym ogniu, stale mieszając. 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Najpyszniejsza jajecznica wychodzi ze świeżych, wiejskich jajek.
Do jajecznicy z kurkami zamiast zwykłej cebuli można dodać posiekaną cebulkę dymkę. 
Masło użyte do jajeczny powinno być prawdziwe - z minimum 82% zawartością tłuszczu.

4 komentarze:

  1. Jak pięknie napisane... Aż przypomniałam sobie swoje dzieciństwo, kiedy mama robiła ulubioną jajecznicę ze szczypiorkiem :)
    Bardzo podoba mi się pomysł z kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie, inaczej, kurkowo....<3
    uwielboam mocno ściętą, ale na poczet kurek mogłabym nieco sobie pofolgować:D

    OdpowiedzUsuń
  3. kurki... na samo wspomnienie o nich robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...