niedziela, 15 czerwca 2014

Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Absolutna rozpusta - czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami to zdecydowanie mój numer 1 wśród letnich deserów. Chrupiąca, krucha skórka i piankowe, delikatne wnętrze idealnie komponuje się z bitą śmietaną, czekoladą i truskawkami. Poezja! Ja upiekłam gigantyczną Pavlovą, bo aż z 9 białek, które uzbierały się w zamrażalce po pieczeniu innych ciast. Ale oczywiście można odpowiednio zmniejszyć proporcje składników, według uznania i przygotować ją np. z 6 lub 4 białek. Beza potrafi być kapryśna, więc aby ułatwić Wam pracę i zapewnić sukces polecam przeczytać rady pod przepisem dotyczących pieczenia bezy. 


Składniki:
Beza:
9 białek z dużych jaj (u mnie łącznie 315 g białek, 1 białko=35g)
450 g cukru
2 łyżeczki octu winnego
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli 
Dodatkowo:
500 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g truskawek
50 g posiekanej gorzkiej czekolady 60%





Beza: Białka przelać do dużej miski, dodać szczyptę soli i miksować na wolnych obrotach. Kiedy białka zwiększą swoją objętość stopniowo dosypywać cukru. Miksować do uzyskania puszystej, szklistej piany, idealnie sztywnej. Pod koniec ubijania dodać przesiane kakao i ocet. Zmiksować do połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Jeśli używamy papieru odrysować na nim okrąg o średnicy ok. 23 cm. Na środek okręgu przełożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać ku górze. Bezę od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni. Bezę suszyć przez ok. 1 godzinę i 15-30 minut, aż zewnątrz będzie chrupiąca, a środek pozostanie miękki. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Potem wystudzić bezę całkowicie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i ekstraktem. Udekorować wierzch bezy. Śmietanę posypać posiekaną czekoladą. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone truskawki. Smacznego! 

Rady dotyczące pieczenia bezy:  
* mieszadła oraz naczynie w którym ubijasz białka musi być całkowicie czyste i suche, nie może znaleźć się na nim ani kropla wody czy tłuszczu. * najlepiej ubijać pianę w misce ze stali nierdzewnej lub szklanej. Odradzam naczynie z plastiku, na którym lubi pozostawać tłuszcz.  * białka muszą być dokładanie oddzielone od żółtek, w białku nie może naleźć się ani kropelka żółtka - w przeciwnym razie piana się nie ubije. * nie trzeba trzymać się zasady temperatury białek, ja używam jajek prosto z lodówki lub zimnych, rozmrożonych. * pianę ubijaj do czasu, aż zrobi się szklista i bardzo zwarta - obróć miskę i sprawdź czy piana z niej nie spływa - jeśli spływa po ściankach musisz ubijać jeszcze jakiś czas.  * ocet ma za zadanie ścięcie się białka, możesz zastąpić go sokiem z cytryny. * piana z białek nie lubi czekać i szybko traci odpowiednią konsystencję, więc zaraz po ubiciu powinna znaleźć się w piekarniku.  * Bezę najlepiej upiec wieczorem i pozostawić do wystudzenia w piekarniku na całą noc. 
* Pamiętaj, aby nie ubijać białek zbyt długo. Kiedy tylko uzyskają odpowiednią szklistość i staną się sztywne, od razu przerwij ubijanie. Pianę z białek również można przebić, ubijając ją zbyt długo.

12 komentarzy:

  1. jedna z najpyszniejszych rzeczy jaką znam. uwielbiam bezy, truskawki, bitą śmietanę, pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, nie am nic lepszego niż beza z owocami mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, absolutna rozpusta.Cóż trzeba czasem "zgrzeszyć", ale gdy widzi się takie wspaniałości to warto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis. Ale,że ocet winny dodajesz, bardzo się zdziwiłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet ma za zadanie ścięcie białka i utrzymanie jego odpowiedniej konsystencji, można zastąpić go sokiem z cytryny.

      Usuń
  5. Mmm pychota :)

    Zapraszam do mnie na dietetyczną pannę cotte i najlepsze lody bananowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach,wygląda idealnie! Przepiękna i przepyszna.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Potwierdzam, wypróbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  8. od dawna zbieram się do zrobienia, Twoja wyszła i wygląda perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy bezę już udekorowaną można trzymać w lodówce 1-2 dni? Mi bezy nigdy nie wychodzily tak piękne i puszyste,a dobre były jedynie przez pierwsze 2 godziny,potem miękły :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezy najlepsze są na świeżo, trzymana 1-2 dni w lodówce z pewnością zmięknie i straci na chrupkości.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...