sobota, 8 lutego 2014

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym

Naleśniki lubi chyba każdy. Można przygotować je w kilka chwil, nadziać ulubionym farszem, podać na słodko lub wytrawnie, podać na deser, obiad czy śniadanie. Jak dla mnie w każdej wersji smakują wyśmienicie. Dlatego dziś podałam je w wersji obiadowej - nadziane farszem ze szpinaku i zapiekane pod beszamelowym sosem z dodatkiem sera. Wyszło pysznie! 



Składniki
Naleśniki:
1 3/4 szklanki mąki
250 ml mleka
250 ml wody
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżki oleju
Farsz:
600 g mrożonego szpinaku
2 średnie cebule
150 g sera feta
3 łyżki starego sera grana padano
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
350 ml mleka 3,2%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki kurkumy 
gałka muszkatołowa
100 g starego sera gouda
3 łyżki starego sera grana padano
Dodatkowo:
100 g startego na dużych oczkach sera gouda
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy) 


 




Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. 
Farsz: Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na maśle z olejem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, ser grana padano i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić. 
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser gouda i grana padano. Wymieszać do rozpuszczenia sera. 
Na naleśniki nałożyć farsz ze szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym serem gouda. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy. Smacznego! 

13 komentarzy:

  1. A ja właśnie się zbieram do robienia naleśników na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite ! Uwielbiam naleśniki w takim wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Moja Mama często robi podobne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki ze szpinakiem są doskonałe. a jak jeszcze je tak zapiec to pobijają wszelkie rekordy pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pysznie wyglądają te naleśniki! Genialne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest moje ulubione danie na kolację:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki klasa, aż ślinka cieknie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  9. ale boskie połączenie, ciekawe czy dam rady coś takiego wykonać

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio jadłam podobne, ale bez zapiekania - te też wypróbuję! :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  11. A takich naleśniczków zapiekanych jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...