A oto zwycięzcy:
Miejsce pierwsze i bon o wartości 300 zł do sklepu Galicja otrzymuje:
Iwona Drwal za Wytrawną wersję Bûche de Noël, czyli świąteczną przystawkę z wędzonego łososia
Składniki:
chleb
tostowy 9 kwadratowych kromek lub 3 duże podłużne ( w zależności jakie
uda się Wam kupić) , 100-150 g miękkie masło, 125 g serek mascarpone,
100 g jogurt grecki, 3 łyżki kwaśna śmietana, pieprz biały do smaku,
pęczek natki pietruszki lub
koperku,1 łyżka soku z cytryny, sól do smaku, 150-200 g łosoś wędzony
(plastry),1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,do dekoracji granat i
koperek, opcjonalnie papryczka chili;
Wykonanie:
1.Pietruszkę lub koperek (wedle waszych preferencji smakowych) drobno posiekać.
2. Miękkie
masło utrzeć na krem z posiekaną pietruszką lub koperkiem, skórką z
cytryny, pół łyżeczki soli i jeśli lubicie odrobinę papryczki chili;
3.Z
chleba tostowego odciąć brązowe skórki, tak by została tylko biała
część chleba; Kromki chleba ułożyć na foli aluminiowej lub spożywczej
tak by lekko na siebie zachodziły i stworzyły duży kwadrat. Następnie
przy pomocy wałka rozwałkować chleb tostowy tak by kromki między sobą się połączyły.
4. Na rozwałkowanym chlebie tostowym rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowane aromatyzowane masło;
5. Na warstwie masła rozłożyć plastry łososia wędzonego.
6. Następnie pomagając sobie folią zwinąć całość w roladę, końcówki niepotrzebnego chleba odciąć. Tak
przygotowaną roladę wstawić najpierw do zamrażalnika na 15 minut, a
następnie do lodówki na 1-2h ( do porządnego schłodzenia);
7. Serek mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, jogurtem greckim i kwaśną śmietaną, doprawić solą i białym pieprzem do smaku;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.
Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastąpić również majonezem;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.
Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastąpić również majonezem;
8.
Po tym czasie wyjąć roladę z lodówki, odciąć 2 kawałki rolady i położyć
po bokach formując boczne "ramy" bûche de Noël; Roladę ułożyć na
talerzu na którym będzie podawana. Masę serową również wyjąc z lodówki,
przełożyć do rękawa cukierniczego i pokryć nią roladę w taki sposób by
masa jak najbardziej przypominała korę drzewa. Jeśli nie macie rękawa,
krem serowy można wyłożyć łyżką, a następnie przejechać wzdłuż widelcem
"rysując" korę.
Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;
9. Tuż przed podaniem udekorować np. granatem i koperkiem;Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;
Najlepiej podawać całą stawiając na stół i kroić przy gościach.
Miejsce drugie i bon o wartości 150 zł do sklepu Galicja otrzymuje:
Magda Mentel za Makowe bajaderki
Przepis (około 35 sztuk):
400g ciasteczek maślanych
300g masy makowej
1/2szkl mleka
50g masła
2 łyżki miodu
+ suchy mak (do obsypania)
Masło razem z mlekiem i miodem podgrzać w rondelku, aż do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka drobno pokruszyć i wsypać do miski. Dodać masę makową oraz ostudzone masło z miodem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej konsystencji. Do osobnej miseczki wsypać suchy mak. Z ciasteczkowej masy formować kulki, obtaczać je w maku i układać na tacce/blaszce. Tak przygotowane bajaderki wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę, do schłodzenia.
Miejsce drugie (ex aequo) i bon o wartości 150 zł do sklepu Galicja otrzymuje:
Katarzyna Toczek-Gierula za Gołąbki z gryką i prawdziwkami
Składniki:
1 główka kapusty białej
2 woreczki kaszy gryczanej
2 duże cebule
pół kostki masła
sól,
pół szklanki suszonych prawdziwków
świeży koperek
Wykonanie:
Liście kapusty gotować w osolonej wodzie 2-3minuty aż zmiękną.
Po osączeniu odciąć twarde części głąbów nie dziurawiąc liści.Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc.Dokładnie wypłukać i gotować w osolonej wodzie aż zmiękną.Ostudzone pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni na maśle razem z cebulką.Doprawić solą,pieprzem i odrobiną świeżego koperku.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.Połączyć z przygotowanymi grzybami i doprawić solą.Do każdego liścia nakładać kaszę i zawijać gołąbki.Układać je w naczyniu żaroodpornym.Podlać ok 100ml wody lub wywarem jarzynowym i piec około 1,5 godziny w temp 180stopni.
3 Wyróżnienia
Zestawy silikonowych akcesoriów od Galicji otrzymują:
Zestawy silikonowych akcesoriów od Galicji otrzymują:
1. Katarzyna Kozioł za Miodownik
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru;
- 200 g margaryny;
- 3 łyżki miodu;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 czubata łyżka kakao.
Masa
- 3 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 150 g margaryny;
- 1 cukier waniliowy;
- 10 łyżek kaszy manny.
Polewa
- 3 łyżki margaryny;
- 3 łyżki kakao;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze chwilę zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem. Następnie jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje. Jedną z nich rozwałkuj na kształt kwadratu (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach 23 cm. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe blaty. Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj kaszę i wymieszaj, a resztę mleka zagotuj wraz z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Gotujące mleko odstaw, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia. Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania.
2. Diana Kowalczyk za Piernik z marcepanem i powidłami
- 350 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki przypraw korzennych
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 150 g masy marcepanowej
- 330 g powideł śliwkowych
- 150 g gorzkiej czekolady
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche.
Łączymy je se sobą.
Masę przelewamy do keksówki i pieczemy około godzinę( do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzony przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Przekładamy je rozwałkowanym marcepanem oraz powidłami.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na cieście.
Smacznego :)
3. Iza Kulińska za Sernik chałwowy
składniki:
- SPÓD - 40 g herbatników zwykłych, takich typu "holenderskie" albo "digestive"
- 60 g herbatników w czekoladzie j.w.
- 50 g masła
- 20 g sezamu
- MASA SEROWA - 500 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
- 3 nieduże jajka
- 50 g zwykłego cukru
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 200 g chałwy waniliowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryn
- PRZYBRANIE - 100 g chałwy waniliowej
- 4 łyżki śmietanki słodkiej
- cukrowe gwiazdki
sposób przygotowania: herbatniki wrzuciłam do blendera, pokruszyłam, wlałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam. Dodałam jeszcze lekko podprażony na suchej patelni sezam i wymieszałam łyżką. Masę wysypałam na dno tortownicy o śr. 16 cm wyłożone papierem do pieczenia, równo rozprowadziłam i ugniotłam.
Chałwę rozdrobniłam widelcem i dodając ser utarłam na gładką masę. Dodałam jajka, sok z cytryny, wanilię i mąkę, dokładnie wymieszałam, ale starałam się nie napowietrzać masy. Wylałam na spód z ciasteczek. Tortownicę owinęłam podwójną warstwą folii aluminiowej, wstawiłam ją do większego naczynia i do niego wlałam wodę na wysokość kilku centymetrów. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piekłam ok. 45 minut - po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na pół godziny po czym wyjęłam i zostawiła żeby wystygł. Gdy sernik ostygł zupełnie chłodziłam go przez noc w lodówce.
Wierzch ozdobiłam chałwą, ucierając ją ze śmietanką i smarując sernik. Posypałam czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Smakował wspaniale i na Święta upiekę go chyba w większej formie.
wow, dziekuję!!!!!! cudowna wiadomośc!!! Gratuluję pozostałym!!!
OdpowiedzUsuńGratuluję!!:)
OdpowiedzUsuńgratulacje:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i gratuluję wszystkim wyróżnionym :)
UsuńGratulacje dla szczęśliwców:)
OdpowiedzUsuń