niedziela, 5 stycznia 2014

Wyniki konkursu z Galicją

Konkurs z Galicją spotkała się ze sporym zainteresowaniem. Przysłaliście mnóstwo smacznych, świątecznych propozycji. Każde danie zasługuje na nagrodę, każde ma w sobie coś wyjątkowego. Jednak nagrodzonych może zostać tylko 6 osób. Wybór był bardzo ciężki. Wahałam się, ale w ostateczności zwyciężyły te przepisy, które najbardziej pobudziły moje kubki smakowe. Nie przedłużając, pora na ogłoszenie wyników. Zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o kontakt na mojego maila! A wszystkim pozostałym dziękuję za udział w zabawie i zachęcam do brania udziały w kolejnych konkursach :)



A oto zwycięzcy:

Miejsce pierwsze i bon o wartości 300 zł do sklepu Galicja otrzymuje: 

Iwona Drwal za Wytrawną wersję Bûche de Noël, czyli świąteczną przystawkę z wędzonego łososia



Składniki:
chleb tostowy 9 kwadratowych kromek lub 3 duże podłużne ( w zależności jakie uda się Wam kupić) , 100-150 g miękkie masło, 125 g serek mascarpone, 100 g jogurt grecki, 3 łyżki kwaśna śmietana, pieprz biały do smaku, pęczek natki pietruszki  lub koperku,1 łyżka soku z cytryny, sól do smaku, 150-200 g łosoś wędzony (plastry),1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,do dekoracji granat i koperek, opcjonalnie papryczka chili;
Wykonanie:
1.Pietruszkę lub koperek (wedle waszych preferencji smakowych) drobno posiekać.
2. Miękkie masło utrzeć na krem z posiekaną pietruszką lub koperkiem, skórką z cytryny, pół łyżeczki soli i jeśli lubicie odrobinę papryczki chili;
3.Z chleba tostowego odciąć brązowe skórki, tak by została tylko biała część chleba; Kromki chleba ułożyć na foli aluminiowej lub spożywczej tak by lekko na siebie zachodziły i stworzyły duży kwadrat. Następnie przy pomocy wałka rozwałkować chleb tostowy tak by kromki  między sobą się połączyły.
4. Na rozwałkowanym chlebie tostowym rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowane aromatyzowane masło;
5. Na warstwie masła rozłożyć plastry łososia wędzonego.
6. Następnie pomagając sobie folią zwinąć całość w roladę, końcówki niepotrzebnego chleba odciąć. Tak przygotowaną roladę wstawić najpierw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie do lodówki na 1-2h ( do porządnego schłodzenia);
7. Serek mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, jogurtem greckim i kwaśną śmietaną, doprawić solą i białym pieprzem do smaku;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.
Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastąpić również majonezem;
8. Po tym czasie wyjąć roladę z lodówki, odciąć 2 kawałki rolady i położyć po bokach formując boczne "ramy" bûche de Noël; Roladę ułożyć na talerzu na którym będzie podawana. Masę serową również wyjąc z lodówki, przełożyć do rękawa cukierniczego i pokryć nią roladę w taki sposób by masa jak najbardziej przypominała korę drzewa. Jeśli nie macie rękawa, krem serowy można wyłożyć łyżką, a następnie przejechać wzdłuż widelcem "rysując" korę.
Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;
9. Tuż przed podaniem udekorować np. granatem i koperkiem;
Najlepiej podawać całą stawiając na stół i kroić przy gościach.


Miejsce drugie i bon o wartości 150 zł do sklepu Galicja otrzymuje:

Magda Mentel za Makowe bajaderki


Przepis (około 35 sztuk):
400g ciasteczek maślanych
300g masy makowej
1/2szkl mleka
50g masła
2 łyżki miodu
+ suchy mak (do obsypania)
Masło razem z mlekiem i miodem podgrzać w rondelku, aż do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka drobno pokruszyć i wsypać do miski. Dodać masę makową oraz ostudzone masło z miodem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej konsystencji. Do osobnej miseczki wsypać suchy mak. Z ciasteczkowej masy formować kulki, obtaczać je w maku i układać na tacce/blaszce. Tak przygotowane bajaderki wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę, do schłodzenia.

Miejsce drugie (ex aequo) i bon o wartości 150 zł do sklepu Galicja otrzymuje:

 Katarzyna Toczek-Gierula za Gołąbki z gryką i prawdziwkami


Składniki:
1 główka kapusty białej
2 woreczki kaszy gryczanej
2 duże cebule
pół kostki masła
sól,
pół szklanki suszonych prawdziwków
świeży koperek
Wykonanie:
Liście kapusty gotować w osolonej wodzie 2-3minuty aż zmiękną.
Po osączeniu odciąć twarde części głąbów nie dziurawiąc liści.Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc.Dokładnie wypłukać i gotować w osolonej wodzie aż zmiękną.Ostudzone pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni na maśle razem z cebulką.Doprawić solą,pieprzem i odrobiną świeżego koperku.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.Połączyć z przygotowanymi grzybami i doprawić solą.Do każdego liścia nakładać kaszę i zawijać gołąbki.Układać je w naczyniu żaroodpornym.Podlać ok 100ml wody lub wywarem jarzynowym i piec około 1,5 godziny w temp 180stopni.


3 Wyróżnienia 
Zestawy silikonowych akcesoriów od Galicji otrzymują:

1. Katarzyna Kozioł za Miodownik



Składniki
Ciasto

- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru;
- 200 g margaryny;
- 3 łyżki miodu;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 czubata łyżka kakao.
Masa
- 3 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 150 g margaryny;
- 1 cukier waniliowy;
- 10 łyżek kaszy manny.
Polewa
- 3 łyżki margaryny;
- 3 łyżki kakao;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki cukru.

Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze chwilę zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem. Następnie jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje. Jedną z nich rozwałkuj na kształt kwadratu (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach 23 cm. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe blaty. Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj kaszę i wymieszaj, a resztę mleka zagotuj wraz z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Gotujące mleko odstaw, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia. Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania.


2. Diana Kowalczyk za Piernik z marcepanem i powidłami



  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 150 g masy marcepanowej
  • 330 g powideł śliwkowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche.
Łączymy je se sobą.
Masę przelewamy do keksówki i pieczemy około godzinę( do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzony przekrawamy wzdłuż na 3 części.
Przekładamy je rozwałkowanym marcepanem oraz powidłami.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na cieście.
Smacznego :)

3.  Iza Kulińska za Sernik chałwowy



składniki:

  • SPÓD - 40 g herbatników zwykłych, takich typu "holenderskie" albo "digestive"
  • 60 g herbatników w czekoladzie j.w.
  • 50 g masła 
  • 20 g sezamu
  •  
  • MASA SEROWA - 500 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego 
  • 3 nieduże jajka
  • 50 g zwykłego cukru 
  • 35 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g chałwy waniliowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka soku z cytryn
  •  
  • PRZYBRANIE - 100 g chałwy waniliowej
  • 4 łyżki śmietanki słodkiej
  • cukrowe gwiazdki

sposób przygotowania: herbatniki wrzuciłam do blendera, pokruszyłam, wlałam roztopione masło i ponownie zmiksowałam. Dodałam jeszcze lekko podprażony na suchej patelni sezam i wymieszałam łyżką. Masę wysypałam na dno tortownicy o śr. 16 cm wyłożone papierem do pieczenia, równo rozprowadziłam i ugniotłam.

Chałwę rozdrobniłam widelcem i dodając ser utarłam na gładką masę. Dodałam jajka, sok z cytryny, wanilię i mąkę, dokładnie wymieszałam, ale starałam się nie napowietrzać masy. Wylałam na spód z ciasteczek. Tortownicę owinęłam podwójną warstwą folii aluminiowej, wstawiłam ją do większego naczynia i do niego wlałam wodę na wysokość kilku centymetrów. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piekłam ok. 45 minut - po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na pół godziny po czym wyjęłam i zostawiła żeby wystygł. Gdy sernik ostygł zupełnie chłodziłam go przez noc w lodówce.

Wierzch ozdobiłam chałwą, ucierając ją ze śmietanką i smarując sernik. Posypałam czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Smakował wspaniale i na Święta upiekę go chyba w większej formie.

5 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...