niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie w sosie pomidorowym z miodem i rodzynkami

To jedna z moich ulubionych rybnych przekąsek. Pomidorowy sos przełamany słodyczą miodu i rodzynek fantastycznie komponuje się ze śledziami w zalewie octowej. Tak przyrządzone śledzie co roku goszczą na moim świątecznym stole. Jeśli nie próbowaliście jeszcze śledzika w tym wydaniu koniecznie je zróbcie :) 


Składniki:
6 płatów śledziowych w zalewie octowej
2 średnie cebule
1 łyżka oleju 
150 g koncentratu pomidorowego
125 ml łagodnego ketchupu
100 g rodzynek
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
chili w płatkach (do smaku)




Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 10 minut. Odcedzić. Cebulę zarumienić na oleju. Dodać koncentrat, ketchup, miód i sok z cytryny. Smażyć chwilę na wolnym ogniu do połączenia się składników. Dodać rodzynki i doprawić płatkami chili. Płaty śledziowe podzielić na ok. 3 cm kawałki. W słoiku układać naprzemiennie śledzie i sos pomidorowy. Śledzie wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Cudne są, uwielbiam je. Robiłam kilka razy. W tym roku na święta ich nie robię, ale może na Sylwestra wyprodukuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja podczas duszenia cebulki dodaję też ziele angielskie i goździki jest fajny korzenny aromat

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smak miodu w tym daniu. Nadaje wyjątkowości... Jestem oczarowana przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i zapraszam po więcej inspiracji :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...