niedziela, 8 grudnia 2013

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese to druga po lasagne ze szpinakiem moja ulubiona zapiekanka makaronowa. Danie pożywne, a więc idealne na jesienno-zimowy posiłek. Polecam :)


Składniki:
16 płatów makaronu lasagne
Sos bolognese:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 g pomidorów z puszki
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
2 łyżki oregano 
1 łyżka bazylii 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
cukier (do smaku)
1 łyżka oliwy
Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)
Dodatkowo:
300 g żółtego, pikantnego sera






Sos bolognese: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając. Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, oregano, bazylią, koncentratem i cukrem. Sos dodać do mięsa i gotować do zredukowania płynu i zagęszczenia sosu. 
Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. 
Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund. Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć 4 płaty makarony. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć zblanszowane płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem. Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała". 

Rady: Do sosu bolognese można dodać startą marchew, seler naciowy oraz lampkę czerwonego wytrawnego wina. 
Płatów lasagne nie trzeba wcześniej blanszować, ale dzięki temu szybciej zmiękną podczas zapiekania.

7 komentarzy:

  1. bardzo lubię lasagne:) mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ukochana:) niezastąpiony klasyk!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Uwielbiam lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie, ja lubię dodatek warzyw o których wspomniałaś natomiast zazwyczaj pomijam wino. zapraszam do mnie :)
    K.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem pierwszy raz i muszę stwierdzić że super przepis, poszło w miarę szybko i prosto a lasagna wyszła pyszna!!! Wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...