wtorek, 19 listopada 2013

Piernikowa czekolada na gorąco

W chłodne jesienne popołudnia nic tak nie poprawia humoru jak kubek gorącej czekolady :) Jeśli doprawimy ją szczyptą przyprawy do piernika, będzie to napój niezwykle aromatyczny i rozgrzewający...


Składniki (3 porcje):
400 ml mleka 3,2%
200 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady (u mnie 60%)
20 g czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
bita śmietana (do podania) 





W rondlu podgrzać mleko ze śmietaną. Dodać podzieloną na kostki czekoladę gorzką i mleczną oraz przyprawę do piernika. Gotować na wolnym ogniu mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści, a napój zgęstnieje. Czekoladę podawać udekorowaną bitą śmietaną i posypaną przyprawą do piernika. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. musi być rewelacyjna w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała! Muszę sobie zrobić na rozgrzanie :)
    A może dołączyć do niej ciut rumu? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie gęsta, aromatyczna... Idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kusisz! i ta bita śmietana:) narobiłaś mi straszneeeeeeeeeeeeeeeejjj ochoty na taką czekoladę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę nie wiem, co Ci się nie podoba w tych zdjęciach? Są przecudne! Takie klimatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi ochoty narobiłaś... I zgadzam się z Domi :) Zdjęcia są mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, ależ ona wygląda apetycznie! Taka w sam raz na okres przedświateczny, kiedy za oknem pada śnieg...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się Twój post tak wizualnie, zdjęcia wprowadzają czytelnika w świąteczny klimat, który tak lubimy, smakowo musi być genialnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...