poniedziałek, 16 września 2013

Sałatka z grillowaną piersią kaczki, suszonymi śliwkami i orzechami

Pyszna sałatka z grillowaną piersią kaczki z chrupiącymi orzechami i słodkimi suszonymi śliwkami skąpana we francuskim sosie sałatkowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Do sałatki wykorzystałam gotowy francuski sos sałatkowy firmy Prymat, który fajnie podkreślił charakterystyczny smak składników. To sałatka idealna na imprezę, jest szybka w przygotowaniu, kolorowa i na pewno trafi w niejedno podniebienie ;) Przepis zgłaszam do konkursu "Twój przepis na imprezę!" na Doradcy Smaku.


Składniki:
1 opakowanie miksu sałat z roszponką
200 g pomidorów koktajlowych (czerwonych i żółtych)
4 pomidory bananowe
50 g orzechów włoskich
70 g suszonych śliwek
Piersi z kaczki:
2 piersi z kaczki
2 łyżki oleju 
sól morska (świeżo zmielona)
czarny pieprz (świeżo zmielony)
4 łyżeczki posiekanej szałwii
Sos sałatkowy:
1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody



Piersi kaczki natrzeć olejem oprószyć solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Odstawić na 30 minut. Skórę naciąć na krzyż. Piersi kłaść na dobrze rozgrzanym grillu (u mnie elektryczny) skórą do dołu i grillować przez ok. 6 minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso przełożyć na talerz i zostawić na kilka minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a piersi pozostały soczyste. 
Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie. Na talerzu ułożyć sałatę, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i pomidory bananowe w plasterkach. Dodać pokrojone suszone śliwki, orzechy oraz pokrojone na plastry piersi kaczki. Sos przygotować według opisu na opakowaniu. Na 10 minut przed podaniem sałatkę polać sosem. Smacznego!

4 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...