Składniki:
Chleb:
1 opakowanie gotowej mieszanki - chleb razowy słonecznikowy 100% żytni
woda o temp. 40 stopni (360g - w przypadku pieczenia w automacie do chleba, 380g - w przypadku wypieku w piekarniku)
Jajko w koszulce:
1 jajko
1 litr wody
1 łyżka octu
sól
Chleb przygotować według przepisu na opakowaniu.
Jajko w koszulce: Do wysokiego garnka wlać wodę i ocet. Zagotować. Jajko w temperaturze pokojowe wbić do małej filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i za pomocą łyżki mieszać ją tak długo, aż na środku zacznie kręcić się wir. Jednym, sprawnym ruchem wylać jajko z filiżanki w sam środek lekko kręcącego się wiru. Gotować ok. 2,5 minuty. Jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszyć na ręczniku papierowym i ułożyć na chlebie. Przed podaniem posolić. Smacznego!
Rady:
Jajko do przygotowania jajka w koszulce musi być bardzo świeże.
Po wlaniu jajka do wodnego wiru można delikatnie zagarnąć do środka rozpływające się białko, tak aby jajko nabrało okrągłego kształtu.
Ocet ma za zadanie natychmiastowe ścięcie się białka. Można dodać go tyle, ile lubimy, jednak nie mniej niż 1 łyżkę.
Jajko solimy dopiero po podaniu na talerz, nie należy solić wody w której się gotuje.
o! właśnie chwilkę temu zjadłam dwa takie pyszne jajeczka z ciplutkimi grzankami z ciabaty mmm. i zgadza się! by jajko wyszło śliczną kulką mozarlli ważne by było świeże!
OdpowiedzUsuńAle ładne jajeczko Ci wyszło. Uwielbiam gre faktur, pysznie!!
OdpowiedzUsuńświetne wygląda:)
OdpowiedzUsuń...Olu - jajko wyszło Ci idealnie :)
OdpowiedzUsuńdzieki za info o takim sklepie internetowym, już zamowilam i czekam na mieszanki, mam nadzieje ze warto. Pzrd Luiza
OdpowiedzUsuńmasz rację! jest idealne ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajko w koszulce:)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane śniadanko:) serwujemy takie prawie co sobotę:)
OdpowiedzUsuń